— Sykehuset må ikke kutte en seng før de kan forsikre oss om at kommunene kan ta over. Vi frykter at pårørende og pasienter blir sittende igjen med svarteper i det spillet som nå pågår, sier Lise Kristiansen, og legger til:

— Vi trenger alle sengene vi har på Sørlandet. Hvis ikke, får vi det jeg kaller «enmannsasylet» med pasienter som kun får et minimumstilbud hjemme. Mange vil isolere seg og bli sykere.

Vi trenger alle sengene vi har på Sørlandet. Hvis ikke, får vi det jeg kaller «enmannsasylet» med pasienter som kun får et minimumstilbud hjemme

Kristiansen er medlem av Kontrollkommisjonen, nestleder i Mental helse, men også brukerrepresentant i arbeidet med den store sykehusplan 2030. Vi møter henne på Eg sammen med Borghild Spiten Mathisen og Lene Gundersen Persen, henholdsvis brukerrepresentant i ledergruppen ved Sørlandet sykehus og hovedtillitsvalgt for sykepleierne i psykiatrien.

Les også:

— Døgnet har 24 timer

Trioen frykter svekket tilbud til pasientene og at pårørende får økt ansvar som følge av den radikale omleggingen av psykiatrien som Sørlandet sykehus jobber med.

I dag er det 115 akuttsenger på sykehusene i Arendal og Kristiansand. I tilegg er det 85 psykiatriske senger ved de fire distriktspsykiatriske sentrene (dps) i Kvinesdal, Arendal og på Strømme og Solvang i Kristiansand. Det er de 85 dps-sengene som skal vekk. Sentrene skal omdannes til poliklinikker.

Mye mer av den psykiatriske behandlingen skal i pasientenes hjem. Enten via hjemmetjenesten i kommunen eller via ambulerende team.

— Døgnet har 24 timer. Det hjelper lite for pasient og pårørende at et team kommer i to timer, når man blir overlatt til seg selv i 22 timer med tvangstankene eller psykosen som bygger seg opp, sier Lise Kristiansen.

Kommunal frykt

Også i kommunene er det bekymring:

— Jeg velger å tro at alle parter har pasientfokus, men jeg er ikke rolig. Hvis ikke dette koordineres skikkelig mellom sykehus og kommuner, og kommunene får ressurser til å overta, blir pårørende og pasienter latt i stikken, sier rådmann i Arendal, Harald Danielsen.

RÅDMANN: Harald Danielsen i Arendal

Han leder samarbeidsorganet mellom Sørlandet sykehus og Agders 30 kommuner.

Det stemmer ikke alltid at den beste sengen er ens egen

— Er det god koordinering i dag?

— Til nå har sykehuset planlagt isolert, uten spesiell kommunal medvirkning, sier Danielsen som også bekymret for sengereduksjonen i seg selv.

— Det stemmer ikke alltid at den beste sengen er ens egen. Jeg er bekymret for de pårørende, for eksempel barna, hvis ikke det er nok avlastende psykiatriske senger tilgjengelig, sier Danielsen.

— Det er krevende å stå ved siden av. Det blir ekstra utfordrende for pårørende hvis ikke pasientene lenger kan komme inn på en sengeavdeling i sine dårligste perioder, sier Spiten Mathiesen.

Sykepleier Lene Gundersen Persen sier mange frivillig kommer til DPS for å stabilisere tilstanden, roe ned og komme seg. Hun sier ansatte på sykehuset er bekymret både for pasientene, men også egen arbeidssituasjonen.

— Hva med det sikkerhetsmessige når vi skal å hjemmebesøk? I sykehusets rapporter oppfordres kommunene til å utdanne langt flere miljøterapeuter. Hva betyr det? Hva med det medisinskfaglige nivået, spør hun.

- Blir et bedre tilbud

Klinikksjef Oddvar Sæther ved Sørlandet sykehus ønsker å fjerne alle sengeplasser fra Distriktspsykiatriske sentre på Sørlandet. Foto: Reidar Kollstad

Klinikksjef Oddvar Sæther mener færre senger og mer hjemmetjeneste vil bedre tilbudet til de psykiatriske pasientene på Sørlandet.

Vi ønsker en radikal dreining mot hjemmebasert behandling og poliklinisk behandling.

— Vi ønsker en radikal dreining mot hjemmebasert behandling og poliklinisk behandling. Da vil vi frigjøre kapasitet slik at også de aller sykeste kan få bedre hjelp i sykehus, sier Sæther til Fædrelandsvennen.

Han påpeker at det er snakk om å fjerne alle sengene i DPS fram mot 2030. De ansatte vil kunne behandle langt flere når de kan reise rundt til pasientene.

— Vi har et 15 årsperspektiv, men vi venter ikke til 2029 med å begynne. Allerede nå begynner vi å dreie psykiatrien inn mot disse endringene.

— Men det blir langt færre senger?

— Ja, men i fremtiden vil sengene på sykehusene i Arendal og Kristiansand være nok. Hit skal de sykeste komme, mens vi mener de øvrige vil få vel så god behandling hjemme som de får i seng på DPS i dag, sier Sæther.

Han avviser at kommunene vil få regningen, og at sykehuset overfører oppgaver til kommunene.

— Vi forventer at kommunene bygger ut botilbudene sine. Men i våre planer legger vi ikke opp til at kommunene skal overta oppgaver fra sykehus. Vi ønsker på faglig grunnlag å bygge om psykiatrien. Det vil bli en gradvis endring. Jeg må minne om at Sørlandet har nesten 25- 30 prosent flere innleggelser enn landsgjennomsnittet, sier Oddvar Sæther.