Arnt Egil og Nina Solås kjøpte daycruiseren i 2011, slik at familien kunne tilbringe ferien på sjøen. Nå er båten strandet for i år. Her rydder han ut sine egne eiendeler på verkstedet til Arne Damman AS i Mandal. Foto: Erlend Olsbu
Tyven (30) klarte å starte båten ved å stikke et skrujern i tenningen. Foto: Politiet

— Det føles krenkende. Han har sovet i båten og brukt våre ting som sine egne. Denne båten er jo vår hytte. Jeg har vært usikker på om jeg har lyst til å bruke den igjen, sier Nina Solås til Fædrelandsvennen.

13. juni ble daycruiseren til ekteparet Arnt Egil (49) og Nina Solås (45) stjålet fra Auglandsbukta i Kristiansand. Båttyven, en 30-åring fra Kristiansand, kjørte båten til Mandal, hvor han brøt seg inn i hytter og naust i skjærgården. Da båten ble funnet igjen var den full av tyvegods og annet skrot.

— Kalesjen er revet i stykker og motoren er kaputt. Bordet i kahytten har de bare brukket av. Det er jo rent hærverk, sier Arnt Egil Solås.

Skader for 115.000

Torsdag tok han og kona turen til Mandal, hvor båten ligger på verkstedet til Arne Damman AS. Foreløpige beregninger tyder på at det vil koste 115.000 kroner å reparere skadene.

— Vi må ut med en egenandel på 9000 kroner. Det er sure penger, men følelsen av å få noe privat invadert er det verste. Vi får heller ikke brukt båten denne sesongen, sier Solås.

Daycruiseren til ekteparet Solås er én av 26 båter som har blitt meldt stjålet hittil i år. 12 av dem har blitt funnet igjen. 14 er fremdeles savnet.

Ekteparet Solås oppfordrer alle til å registrere båten sin i småbåtregisteret.

— Da båten ble funnet sjekket de bare registreringsnummeret og fant ut at den tilhørte oss, sier Nina Solås, som ikke ønsket å la seg avbilde av Fædrelandsvennen.

Økning i båtbrukstyverier

På samme tid i fjor var det meldt om 20 båtbrukstyverier. Tidligere år har antallet ligget på mellom 12 og 17 i løpet av første halvår.

— Det er ikke det store omfanget, men vi hadde gjerne sett at det var enda færre, sier leder for etterretning og analyse i Agder politidistrikt, Arne Eriksen.

Ifølge Eriksen finnes det ikke noe heleriledd av betydning for båter, slik det gjør for båtmotorer. Båtene som blir stjålet blir som regel brukt av noen som ønsker å komme seg fra A til B, gjerne med uhederlige hensikter.

Ifølge båtansvarlig Finn Støle hos Arne Damman AS er skadene på båten til Solås typiske for et båtbrukstyveri.

— Den har ikke blitt behandlet pent. I løpet av et år får vi inn noen båter som har blitt utsatt for det samme. Tyven bruker den en stund før den blir funnet drivende et eller annet sted. Det er ikke så uvanlig at den da ser ut som en søppelhaug, sier Støle.

Full av tyvegods

30-åringen som stjal båten til ekteparet Solås har tilstått tyveriet og sitter nå varetektsfengslet. Han har også tilstått å ha brutt seg inn i hytta til Sissel og Sverre Berge på Skogsøy. Tingene som ble stjålet fra hytta fant politiet i båten til ekteparet Solås.

— De har virkelig kost seg. Da vi fant båten, sto grillen ute på brygga hvor den var fortøyd, sier Nina Solås.

Hun og ektemannen er glad for tyven sitter bak lås og slå.

— Jeg lurer på om han forstår hva han påfører andre. For hans egen og for samfunnets skyld håper jeg at han klarer å komme på rett kjøl, sier hun.