Bistandsadvokat Monica Haugedal reagerer på politiets håndtering av løslatelsen av 34-åringen. Foto: Torstein Øen
Med mange venner til stede, ble 30-åringen knivstukket i november i fjor da han feiret bursdagen sin i den tidligere offisersmessen på Gimlemoen i Kristiansand. En 34-åring ble pågrepet av politiet like etter knivstikkingen. Foto: Kjartan Bjelland
Krimteknikere undersøker åstedet på Gimlemoen etter hendelsen. Foto: Kjartan Bjelland
Bistandsadvokat Monica Haugedal reagerer på politiets håndtering av løslatelsen av 34-åringen. Foto: Torstein Øen

— Overfor fornærmede synes jeg det er svært uheldig at politiet, på grunn av plassmangel, løslater personer som retten, etter begjæring fra politiet, har besluttet at det er nødvendig å holde fengslet, sier bistandsadvokat Monica Haugedal.

I november i fjor ble kristiansanderen livstruende skadet da han ble knivstukket i sitt eget 30-årslag i offisersmessa på Gimlemoen. En 34-årig gjest ble pågrepet og siktet for grov legemsbeskadigelse.

En krangel var opptakten. Fornærmede har forklart at han hadde konfrontert siktede med at han ikke hadde betalt for drikkevarene. Ifølge politiet har gjesten forstått at det må ha vært han som stakk med kniven, men hevder det var et uhell. Han erkjenner ikke straffskyld.

Løslatt før tiden

17. februar ble han løslatt fra Arendal fengsel, åtte dager før den siste varetektsperioden gikk ut. Bistandsadvokaten ble varslet en knapp halvtime før 34-åringen var en fri mann.

— Jeg ga videre beskjed til fornærmede. Han ble veldig redd, og turte ikke å oppholde seg på sin egen bopel, sier Haugedal.

I den siste fengslingskjennelsen fra 27. januar ble 34-åringen fengslet i fire uker med følgende begrunnelse i at løslatelse kunne «støte allmennhetens rettsfølelse og vekke utrygghet i samfunnet».

Retten viste videre til at forbrytelsen er meget alvorlig og «uten rask og effektiv legehjelp med stor sannsynlighet ville ført til fornærmedes død».

— Vi løslot ham fordi det er mangel på varetektsplasser. Når vi har mange vi trenger fengselsplass til, må noen ut. Og han var en av dem vi løslot denne gangen, sier påtaleleder Terje Skaar i Agder politidistrikt.

Haugedal sier hun har forståelse for at politiet må løslate fanger slik situasjonen er:

— Min klient sliter psykisk og er redd etter det som har skjedd. Dette forsterker det ytterligere, sier hun.

Ba om besøksforbud

Ifølge Haugedal fryktet 30-åringen at siktede ville oppsøke ham, og en knapp time etter løslatelsen sendte de en begjæring om besøksforbud.

Politiet opplyser at siktede ikke motsatte seg besøksforbudet og at det ble forkynt ham et drøyt døgn etter løslatelsen. De ventet snaue to døgn før de informerte fornærmede.

— Min klient er skuffet over at politiet ikke ila besøksforbud samtidig som de løslot siktede. Og at han måtte vente tre dager før han fikk vite at det var ilagt. Fra mandag til torsdag gjemte min klient seg, sier Monica Haugedal.

Leder for personavsnittet ved Kristiansand politistasjon, Øystein Jørgensen, sier dette:

— Jeg har hatt en god dialog med fornærmede hele veien, også i forbindelse med løslatelsen. Forstår han er skuffet, sier Jørgensen.

Siktedes forsvarer, Knut Henning Larsen, kommenterer saken slik:

— Det er ukjent for meg at fornærmede skulle være redd for siktede.

Saken er ferdig etterforsket av politiet. Statsadvokaten i Agder venter nå på en avgjørelse på tiltalen fra Riksadvokaten på grunn av den alvorlige karakter.