Gården i Vågsbygd, på grensen til Søgne, ble for skyggefull for landslagsrytteren i dressurridning. Dessuten var det litt for lite gress, etter hennes smak.

— Jeg var der ute og kikket noen ganger, men solen tittet aldri over åskammen. De mørkeste månedene i året tror jeg ikke du ser solen der ute i det hele tatt, det synes jeg ikke er noe å trakte etter. Det er deilig å se solen og ha det litt lyst, selv om vi bor langt oppe mot nord, sier Cathrine Rasmussen (50) til Fædrelandsvennen.

For en måneds tid siden ble det kjent at Landbruksdirektoratet stopper rederarvingens planer om hestesenter i Tveit. Dermed må hun finne en annen løsning.

- Begynner å bli utålmodig

De siste 20 årene har kristiansanderen tilbrakt i Danmark, hvor hun eier en større gård ved Ebeltoft på Jylland.

Cathrine Rasmussen, her fotografert med hingsten DaVinci i Danmark, ønsker å flytte hjem til Kristiansand snarest. Foto: PRIVAT

Planen er å ta med seg fem hester på flyttelasset hjem og skaffe stallplass nærmest mulig den nye toppleiligheten på Tangen, der en rekke kjente personer i byen har slått seg ned. — Det begynner å trekke langt ut i tid. Jeg vil gjerne gå i gang og komme videre, sier Rasmussen.

- Du vil hjem til Kristiansand litt kjapt?

— Presis, jeg begynner å bli utålmodig. Hvis noe kommer på plass, satser jeg på å flytte til sommeren, svarer hun.

Eter avslaget fra direktoratet henvendte Rasmussens advokat, Ivar Sveen, seg til ordføreren for å høre om det fantes andre muligheter innenfor kommunens grenser.

- Åpne for å selge

Partene avtalte et møte. For tre år siden kjøpte nemlig kommunalt eide Kristiansand Næringsselskap (Knas) Holskog gård for 10,1 millioner kroner fra Arne Holskog, som flyttet til Valle og etablerte seg der.

Adm.dir. Jan Omli Larsen i Knas. Foto: Arkivfoto

Eiendommen er på over tusen mål, og består av to bolighus, lager, stall med ni båser, tre garasjer, smie og stabbur. — Saken har ikke vært styrebehandlet, men vi kunne sikkert vært åpne for å selge deler av eiendommen til stall for hester. Men det forutsatte tillatelse for den type etablering, opplyser Knas-direktør Jan Omli Larsen, som sier han ble innkalt til møtet av parksjefen.

I tillegg til skygge var det flere hindre på Holskog gård som selv den dyktigste sprangrytter kunne få trøbbel med å forsere:

Også her måtte man søke om å bygge på landbruksjord. Eiendommen er heller ikke avsatt til utbygging i kommuneplanen, dermed kreves dispensasjon.

Med andre ord ville det blitt både tidkrevende og risikabelt å satse alt på én hest, eller fem, i Ytre Vågsbygd.

Slår seg til ro

Som datter av skipsreder Einar J. Rasmussen eier Cathrine 16,6 prosent av mektige Rasmussengruppen i Kristiansand, men hestehold ble hennes bane fremfor lukrative investeringer.

Rasmussen er nå i samtaler med et annet ridesenter i distriktet for å leie fasiliteter der, trene egne hester og drive undervisning.

— Hvis det fungerer greit å ha hestene på et etablert senter, er det egentlig det enkleste. Skulle det ikke fungere kan jeg fortsette å lete etter noe eget, sier hun.

Cathrine Rasmussen med hesten Fernandez under en konkurranse. Foto: PRIVAT

I dag leier kunstneren Michael Rieu deler av Holskog gård, der han bor og har atelier. Stallplassene er utleid til andre. — Hvilke planer har dere for gården?

— Vi har kjøpt den med lange briller, og hatt en idé om at den egner seg til boliger på lang sikt. Men vi tror ikke det skjer i morgen, heller ikke i overmorgen, svarer Jan Omli Larsen.

Kontaktet ordføreren

Parksjefen i kommunen fikk i oppdrag å hjelpe Rasmussen da planene i Tveit strandet.

- Da det ikke ble noe av ridesenteret i Tveit gjorde de en henvendelse til ordføreren. Denne gikk ned i systemet til meg, og da tenkte jeg på Holskogen. Jeg tok kontakt med Knas, og vi hadde et møte med berørte parter, opplyser Svein Ole Breland, som sier de ikke har andre alternativer å tilby.

Parksjef Svein Ole Breland. Foto: Arkivfoto

Etter en kort tenkepause sendte Rasmussens advokat et skriftlig svar der han takket for initiativet, men svarte at tidsfaktor og skyggefull beliggenhet talte imot. — Dere ville tilbudt det samme om en annen enn Rasmussen satt på motsatt side av bordet?

— Ja, det hadde vi gjort. Saken i Tveit måtte også gå sin gang, slik at den ble avsluttet på den måten den gjorde, svarer Breland.

Administrasjonen frarådet tillatelse i Tveit, men politikerne valgte å legge faglige råd til side.