Investeringen beløper seg til 11 millioner kroner.

— Det blir en ganske stor klatrepark. Vi har allerede bygd 10 parker i Norge, dette blir nummer 11, opplyser Hans Christian Wilson, gründer og medeier i selskapet Høyt & Lavt fra Vestfold.

Selskapet anlegger og drifter klatreparker over hele landet, deriblant Skandinavias største klatrepark i Vestfold. De har også bygd to parker i St. Petersburg i Russland og én i Finland.

Nå står Grotjønn for tur - et 150 mål stort område ved den nedlagte skytebanen nær Kjerrane, nord for Hellemyr og Tinnheia.

NETT_grotjonn_280px.jpg Foto: Fotobestilling FVN

Fra tidlig vår til sen høst20-årig leieavtale er inngått med Kristiansand kommune, og i april starter jobben med å montere elementene som publikum i alle aldre skal få teste ut fra månedsskiftet mai/juni.

Jeg så med én gang at dette er et veldig flott terreng for formålet.

— Jeg så med én gang at dette er et veldig flott terreng for formålet. Vi planlegger rundt 100 forskjellige hindre fordelt på åtte løyper. Men det blir alltid litt endringer underveis når vi bygger, løypene må tilpasses trær og grunnforhold. Den lengste vaieren, der man krysser over Grotjønn sikret med seletøy, blir over 200 meter, forklarer Wilson, som har bakgrunn som klatrespesialist fra Hæren og mange års erfaring som guide i fjellheimen innen- og utenlands.

– Jeg så med én gang at dette er et veldig flott terreng for formålet, sier Hans Christian Wilson, medeier i Høyt & Lavt. Tirsdag var han i byggemøte på området ved Grotjønn. Foto: Heida Gudmundsdottir

Ifølge gründeren blir anlegget i Kristiansand betydelig større enn klatreskogen i Evje. De tar sikte på mellom 20.000 og 30.000 besøkende, med fem-seks årsverk. En klatrepark består i hovedsak av ulike typer løyper i trærne, med varierende lengde og vanskelighetsgrad. Man må betale for å prøve løypene, men ikke for å oppholde seg på stedet, som er friområde.

Løypene består av vaiere og tauverk som er bygget inn i det naturlige terrenget, med utfordrende aktiviteter både høyt og lavt, for alle aldere og ferdighetsnivåer.

Bilde fra klatreparken i Bergen. Foto: Fransico Munoz

— Vi skal ha åpent fra påske til ut oktober, mens vi tar imot gruppebestillinger hele året; det være seg bedrifter, skoleklasser, idrettslag og utdrikningslag. Det blir full fart hver dag fra tidlig vår til sen høst, sier Hans Christian Wilson. Han sier gjestene spenner fra de aller minste, som akkurat har lært å gå, til de eldste, som er nære ved å stupe. De har arrangert både barnebursdager og 75-årsdager i klatreparkene sine, men hovedmålgruppa er tenåringer.

— Vi tror også et blir et kjærkomment tilbud til turister på ferie i Kristiansand, sier gründeren.

Illustrasjonen viser hvordan de åtte løypene av ulik vanskelighetsgrad vil bli plassert i terrenget. Den ene vaieren krysser Grotjønn, en strekning på over 200 meter.

Utsatt for hærverkDen gamle driftsbygningen på stedet skal renoveres og innredes med kafé, toaletter og undervisningsrom. Samtidig legges det inn vann og kloakk.

Som takk for at de ruster opp anlegget og området innvilger Kristiansand Eiendom gratis leie de første ti årene av leieavtalen.

Jon Holt, juridisk konsulent i Kristiansand Eiendom. Foto: Arkivfoto

— Anlegget har stått tomt siden skytebanen på Farvannet ble etablert for tre-fire år siden, og det har blitt en del hærverk på bygningene der. Da passer det utmerket å legge til rette for urbant friluftsliv på denne måten, uttaler juridisk konsulent Jon Holt fra kommunens eiendomsavdeling.Nede ved vannet ligger en bygning som blir base for vannsport, så son kanopadling. Det skal også settes opp en lavvo, og om noen år kan en tredje bygning bli innredet til søndagskafé for turgåere.

- Det passet greit at Ytre ringvei ble lagt i tunnel forbi dette stedet?

— Vi var engstelige for den, erkjenner Holt.

Kommunen vil bla opp rundt 300.000 kroner for å rydde vei for allmennhetens bruk av området, blant annet med 50-60 parkeringsplasser innerst i Suldalen, noen hundre meter fra anlegget.

Anlegget blir for barn og voksne i alle aldre, som sikres med klatreseler. Dette bildet er fra klatreparken i Bergen. Foto: Fransico Munoz

— Godlyder fra trærneFritidsetaten i Kristiansand kommune har fått en halv million kroner av staten til klatreparken, for å bedre oppvekstvilkårene for barn og unge i området.

— Tidligere har vi arrangert turer til klatreparker både i Evje og Skien. Dette er populært blant ungdom, som kommer opp og får testet høydeskrekken. Det er godlyder som kommer fra høyt oppe i trærne, sier Geir H. Jønsrud, enhetsleder i Fritidsetaten Vest.

Klatreparken i Vestfold har 35.000 betalende gjester i året. Foto: Terje Aamodt

Under en idédugnad dukket tanken om en klatrepark opp, men de innså raskt at slikt er krevende å anlegge og drifte. Derfor kontaktet Jønsrud Høyt & Lavt fra Vestfold.Når de nå får et bynært anlegg hvor alle byens barn og unge inviteres inn, vil de spare store beløp på transport.

— Vi ser vårt snitt til å bruke parken i skuldersesong, uten at vi må bruke altfor mye penger på det. Vi ønsker å lage et rimelig tilbud alle kan delta på, forteller enhetslederen, og legger til at deres hovedmålgruppe er alderen 13 til 18 år.

Grotjønn ligger i gangavstand til skolene på Krossen, Solholmen (Grim) og Hellemyr, som også vil bli invitert til å bruke klatreparken.