— Jeg kom kjørende langs veien da jeg så et helikopter som gikk lavere og lavere. Jeg holdt øye med det, og plutselig kom det en stor, hvit sky, forteller Kjell Birger Koveland.

Han er mannen som mandag ettermiddag klokka 15.20 tipset politiet om den mulige helikopterstyrten.

Fædrelandsvennen var først ute med nyheten om det som kunne vært et helikopterstyrt i Surtevatnet oppe på heia vest for Konsmo. Ikke mange minuttene senere kom de andre nettavisene etter, med den dramatiske nyheten om et mulig styrt i innlandsvannet. Saken toppet etter kort tid lokale og nasjonale nyhetssteder.

Kjell Birger Koveland tipset om det han var sikker på var en helikopterstyrt i Surtevatnet vest for Konsmo. Men som litt senere viste seg å være kalking. Foto: Torgeir Strandberg

Og selvsagt rykket alle redningsetatene i retning det antatte ulykkesstedet.

For Koveland som var ute i felten, opplevdes hendelsen både reell og dramatisk. Han har denne kommentaren til alt oppstusset:

— Det er bra det ble tatt seriøst. Og samtidig er det godt at det ikke hadde var en ulykke, sier Koveland.

Hvit sky og oljefilm på vannet

Han kjørte i retning Konsmo da han så helikopteret og den hvite skyen:

— Jeg parkerte bilen og løp ned til vannkanten 200-300 meter unna. Da jeg kom ned, så jeg en stor, hvit sky og en tynn oljefilm som lå på vannet. Jeg ropte etter folk, sier Koveland.

Han fikk ingen svar, men så det som senere viste seg å være kalkrester på vannet.

Koveland tenkte der og da at det måtte være fra helikopteret han så.

— Jeg så aldri at det lettet eller fløy, men det kan jo ha skjedd mens jeg løp. Jeg kjørte derfor til Konsmo og ringte politiet, forteller Koveland.

Viktig å ta på alvor

Brannsjef Tor Oddvar Torkildsen som var på åstedet kort tid etter at alarmen gikk, sier at det er viktig å ta slike ting alvorlig. Han vil ikke karakterisere hendelsen som en «falsk alarm».

— Det viste seg å være et helikopter som har kalket vannet. I det det har sluppet kalken, kom det en stor, hvit sky. Rundt vannet er det veldig mye trær, så det som har skjedd er at i det helikopteret slapp kalken, så det ut som helikopteret «forsvant» i skyen, sier Torkildsen.

Det var Pegasus Helicopters som drev kalking av vannet.

— Vi kalker en del vann og vassdrag i Agder-fylkene, og har derfor mange helikopter i lufta i området. Jeg er glad for at folk varsler og at nødetatene er kjappe til å rykke ut, men det er jo dumt at så mye blir satt i gang uten grunn. Alle nødetater vil jo uansett alltid ha bomturer, sier Tore Strid, administrerende direktør, til Fædrelandsvennen.