Videohenvisning på slutten av artikkelen

KRISTIANSAND: I utlendingspassene de har fått av norske myndigheter, framgår det at passene ikke gjelder for utreise til hjemlandet.

Politiet i Kristiansand har rapportert 12 slike tilfeller til UDI de siste to ukene.

Mellom 200 og 300 kosovoalbanere fra Sørlandet og nabofylkene har i sommer dratt på 14 dagers tur med charterfly direkte fra Kristiansand til Pristina i Kosovo.

I går morges tok charterflyet av fra Kristiansand lufthavn med 140 passasjerer som skulle på besøk til hjemlandet sitt.

På ettermiddagen returnerte det til Kristiansand med rundt 100 passasjerer som dro ned for 14 dager siden.

Gjelder ikke

Mange av de reisende er mennesker som for lengst har fått norsk statsborgerskap, og som har ordinære norske pass.

Men noen av passasjerene, som har fått oppholdstillatelse i Norge på humanitært grunnlag, fordi de har fortalt at de var forfulgt og utsatt for fare i hjemlandet sitt, er utstyrt med utlendingspass.

Disse har en reisebegrensning som gjør at passet ikke gjelder for hjemreise til hjemlandet som de rømte fra.

Vidar Andersen, leder for utlendingsavsnittet i Agder politidistrikt, bekrefter at politiet har registrert slike pass i utreisekontrollen.

— Vi har laget rapport på 10-12 passasjerer med utlendingspass som har dratt på charter til Pristina. Dette er rapportert videre til Utlendingsdirektoratet (UDI), sier Andersen.

Han sier at de aktuelle charterturistene har fått beskjed om at reisen til hjemlandet kan få konsekvenser for deres oppholdsstatus i Norge.

Ikke akseptabelt

Morten Hansen, fungerende avdelingssjef i UDI sier at de ser alvorlig på personer som bryter vilkårene for oppholdstillatelse ved å dra tilbake til hjemlandet.

— Dette er personer som har fått oppholdstillatelse på grunn av et beskyttelsesbehov. Dersom vilkårene brytes, kan det resultere i at UDI på ny vurderer oppholdstillatelsen, sier Hansen.

Han understreker at en slik vurdering kan ende med at personene mister oppholdstillatelsen, eller at grunnlaget for den blir endret.

— De kan innvilges oppholdstillatelse i Norge på et annet grunnlag enn beskyttelsesbehov, sier han.

Hansen oppfordrer personer som har opphold i Norge på grunn av beskyttelsesbehov om å ta kontakt med UDI før de drar tilbake til hjemlandet sitt

Ikke så farlig

Daut Haxhaj, leder for kosovoalbansk forening i Kristiansand, har selv vært politisk forfulgt i hjemlandet. Han bor nå i Kristiansand og har registrert at interessen for å besøke hjemlandet er stor.

— Chartertilbudet har vært meget godt mottatt, og mange i det kosovoalbanske miljøet i regionen ønsker å reise. Vi må huske på at situasjonen i Kosovo dag er ganske annerledes enn den var for en del år siden da serbisk politi og soldater hadde kontrollen, sier Haxhaj.

I dag er Kosovo FN-kontrollert område.

Han tror ikke kosovoalbanere med oppholdstillatelse som besøker hjemlandet sitt i dag, i praksis får problemer med norske myndigheter.

— De problemene tror jeg man har ordnet opp i, sier han.

Haxhaj var selv på Kristiansand lufthavn for å ta imot sin kone som hadde vært med på charterturen. Selv hadde han ikke anledning til å dra, på grunn av jobben.

SE REPORTASJEN FRA TV SØR

Du må ha Windows Media Player for å se bildene.Programmet kan hentes hos Microsoft

TVSørs reportasje med bredbånd