KRISTIANSAND: — Vi fikk brev fredag 15. desember fra Kristiansand kommune med varsel om at broa stenges 4. juledag og trolig rives neste år. 14 dagers varsel om en så alvorlig sak, uten dialog og uten at vi får vite noe mer, det er til å bli illsint av, sier leder i Dønnestad vel, Tom Otto Kjevik.

Kristiansand kommune har undersøkt broa på Dønnestad. Broa er farlig å ferdes på, mest på grunn av rust. Riving anses som eneste løsning. - Det skrytes av satsing på sykkelstier og miljøvennlig transport over hele resten av Kristiansand. Hvorfor gå i motsatt retning her i Tveit? Vi krever nye bro, sier Kjevik. Siden 1951 har broa over Topdalselva vært en livsnerve mellom bygdene Ryen og Dønnestad. Når den forsvinner, blir følgene store:

40 skolebarn må sykle fire kilometer på mørklagt, svingete vei uten lys for å komme til skole og fritidsaktiviteter, i stedet for å gå en liten kilometer over broa til bussen.

Eldre mennesker på Dønnestad uten bil må haike til butikken på Ryen, i stedet for å gå over broa.

Barn og unge må kjøres til venner på andre siden av elva, i stedet for å løpe over broa. For ikke å snakke om når de skal til idrettsanlegget på Dønnestad. - På Dønnestad-siden har vi bare fire busser i døgnet. Broa har vært vår snarvei og alternativ, sier Kjevik.

Onsdag samlet han og aktivist Kristin Ryen nesten 50 mennesker på broa, for å vise at nå mener det ellers så sindige Tveit-folket alvor. Bygdefolket har forståelse for at hengebroa ikke holder mål lenger. Men de godtar ikke riving uten å få noe nytt i stedet.