Champagne hører definitivt med som aperitif i et hvert dannet selskap, noe man nipper til mens man konverserer og lurer på hva verten steller i stand på kjøkkenet.Det de færreste vet er at det i selve Champagne — nå snakker jeg altså om området i det nordøstlige Frankrike - raser en opphetet debatt om hvordan Champagne bør fremstilles, lanseres og markedsføres. Det heteste diskusjonstema er hvorvidt man bør begynne å angi nærmere hvilket sted - område, kommune og vinmark - vinene kommer fra. Over alt ellers i Frankrike har man et detaljert system, slik at en konsument ved å se på navnet på flasken i mange tilfeller kan plassere vinens opphavsted med en nøyaktighet på noen meter.Men i Champagne gjør man ikke slikt. Spesielt de store produsentene - for eksempel Moet & Chandon og Veuve Cliquot - hevder at Champagnens særegenhet ligger i at man blander druer fra mange ulike vinmarker. Slik kan hver produsent, eller hus som det litt mer fornemt heter, lage sin spesielle stil på vinene. Opphavsstedet, det franskmennene kaller terroir, er mindre viktig. Men noen er selvfølgelig uenig, og har begynt å sette områdets navn på flaskene. Slik oppstår krangel.Det morsomme er at det i hovedsak er småprodusenter som bryter med de store produsentenes blandingstyranni. Eiere av mindre vinmarker, som tidligere har levd av å selge druene sine til de store husene, setter nå opp egne produksjonsanlegg og lager, tapper og selger sin egen vin. Små, selvstendige produsenter er så visst ikke noe nytt i Champagne. Det nye består i at antallet av dem øker, og at de også slår igjennom på eksportmarkedene. I en verdens som blir mer og mer bevisst på viners opphav, er det selvfølgelig et sug etter Champagne der man kan se for seg vinmarken og ansiktet på produsenten.For oss konsumenter er dette bare bra. Det øker den interne konkurransen i Champagne, først og fremst fordi de små produsentene som regel ligger under de store i pris. Dermed må også de store husene skjerpe sin kvalitet og sin kvalitetsprofil. I tillegg får vi stadig mer å velge mellom, noe som bare er av det gode. De interesserte bør også merke seg at det siste tiårets beste årgang - 1996 - er på markedet nå. Årgangen kombinerer frukt og syre på en forbilledlig måte, og det er i de fleste tilfeller viner som absolutt kan lagres. Det burde flere forsøke, for jeg skal love dere at det ikke er noe som slår det å overraske sin kone på sengen med en flaske moden, kjellerkald Champagne.BUDSJETTSENSASJON!H. Blin Brut TraditionNr.: 46398 (bestillingsutvalg)Pris: 199,90Kvalitet: 87 poengPris/kvalitet: Dette er det nærmeste du kommer røverkjøp i Champagne. Her får du nemlig en god utgave av den ekte varen for en tohundrelapp. Det har jeg ikke opplevd i Norge før, så egentlig skulle jeg kastet på en stjerne til. Det er ingen direkte elegant Champagne, til det er boblene litt for store og grove. Men duften og smaken er akkurat slik vi skal ha dem. Nydelig duft av sitron og grønne epler, samt dette svært typiske preget av gjær. Overraskende fyldig og rik i anslaget, med masse smak av grønne epler og sitron, og nesten en viss sødme. Forsvinner ganske fort fra munnen, i alle fall fortere enn det vi forventet ut fra det første møtet med smaksorganene. En frisk og lett ettersmak, med et fint innslag av kalk og sjøvann, setter kronen på verket. Dere som skal ha et finere selskap bør koste på dere en kasse av dette stoffet. FOR KJELLERENAgrapart Grand Cru Blanc des Blancs 1996Nr.: 46558 (bestillingsutvalg)Pris: 299,-Kvalitet: 90 poengPris/kvalitet: Fra en liten og ukjent produsent kommer dette lille vidunderet av en Champagne. Det aller beste med denne vinen er duften. Noen sa at det er som en stor Chablis med bobler! For her har du et merkbart preg av kalk, skifer og sjøvann, samt masse frukt i retning av grønne epler, lime og hvite blomster (honning). Aldeles fortryllende. I munnen viser den mest kraft, og ganske lite eleganse, på det nåværende tidspunkt. Tøff syre slår til i munnen, og overdøver nesten den (store) frukten som ligger og lurer under syretaket. Svært lang ettersmak, med flotte toner av kalk og grønne epler. En vin jeg ville ha glemt i kjelleren i alle fall i fem år slik at syren kunne dempes litt, og frukten komme klarere fram. Kompromissløs vinlaging i et supert år. Det er bare å åpne lommeboken.OGSÅ DE STORE KANMoet & Chandon Brut Imperial 1996Nr.: 6771Pris: 355,-Kvalitet: 91 poengPris/kvalitet: Dette er bare så stilig, så stilig. Det visuelle inntrykket av denne vinen er rett og slett sexy: Strågul farge med et grønnskjær som kaster briljante reflekser over bordet (og din elskede), samt små fine bobler som ikke slutter å komme. Slik skal det være. Nydelig duft med vekt på frukt (lime, grønne epler, druer), men også med et stålaktig snev som gjør det hele spennende. Fyller hele munnen med små, elegante bobler, og virker umiddelbart berusende (da av glede, ikke av alkohol). Først et fint innslag av grønne epler og lime, så et svakt snev av kalk, og så en syrlig og frisk ettersmak der vi også får et svakt snev av dette typiske gjærpreget vi skal finne i en god sjampis. Sitter meget godt i ettersmaken. I denne prisklassen skulle vi kanskje hatt litt mer kompleksitet, men det vil sikkert utvikles etter en 3-4 år i kjelleren. Herlig vin. STOR VIN, LITEN PRODUSENTCharlemagne Mesnillesime Grand Cru Blanc des Blancs 1996Nr.: 40434 (tilleggsliste)Pris: 375,50Kvalitet: 94 poengPris/kvalitet: Det begynner å bli lovlig dyrt, men her snakker vi faktisk om en vin som smaksmessig kan konkurrere med en Grand Cru burgunder. Og da vet kjennerne at vi lett snakker om dobbel, tredobbel eller firedobbel pris. Vinen kommer fra druer grodd på en av Champagnes aller beste vinmarker (i alle fall en av de mest berømte), Les Mesnils. Mesnillesime er da et ordspill på vinmarkens navn og det franske ordet for årgang (millesime). Vinen er rett og slett en eksplosjon av dufter. Her får du honning, litt tropisk frukt, masse grønne epler og et svært merkbart mineralsk preg (kalk og sjø). Følger godt opp i munnen, men nok en gang er dette en vin der frukten enda domineres av en formidabel syre. Fine bobler løfter smaken inn i en av de lengste ettersmaker jeg har kjent på lenge. Ettersmaken er likevel enda ganske endimensjonal, med vekt på grønne epler og kalk. Smaken vil helt sikkert utvikle seg positivt i de neste 5 år, og da vil du ha en av verdens beste Champagner i kjelleren. Finnes bare på det ekstremt bortgjemte Tilleggsutvalget, men du kan bestille den som vanlig i din butikk ved å oppgi navn og nummer. STOR VIN, STOR PRODUSENTBollinger Grande Annee 1995Nr.: 6800Pris: 498,80Kvalitet: 95 poengPris/kvalitet: Jo da, jeg vet at dette er en sinnsvak pris, men fytte rakkern for en vin! Bollinger har helt klart sin egen stil, noe som blant annet kommer fra at mye av vinlagingen foregår på nye eikefat. Dermed får vinene en fylde og rikdom som svært få andre produsenter kan (eller vil) konkurrere med. Dyp farge med briljant grønnskjær og delikate, små bobler som ikke gir seg. Utrolig deilig duft, først av grønne epler, så et snev av tropisk frukt (ananas) og - etter en stund i glasset - et lite innslag av honning. Alt dette kombinert med et klart preg av kritt og noe stålaktig, samt et umiskjennelig preg av ristet brød. Kompleks og herlig. Svært fyldig og rik i munnen, med mye frukt (grønne epler, lime, fersken, druer) og mineraler (kalk). Spennende ettersmak med toner av honning og sjøvann - for en kombinasjon! - som sitter svært lenge. Rik og utviklet nå, men vil lett holde i 10 år til. Stor vinlaging.Tips: En meget bra hvitvin i den rimeligere prisklassen er Doppf & Irion Riesling 2001 (nr. 2996, bestillingsutvalg, kr. 99,90). Lime og stålpreget, syrlig, med meget bra lengde (85 poeng). Helt klart det beste pris-kvalitet forholdet for dem som ønsker en ekte Riesling fra Alsace, og super til alt av sjømat.