KRISTIANSAND: Elefsen har selv vært gjennom rushelvetet, og vet hvor avgjørende det kan være å få hjelp i tide.

— Jeg fikk hjelp av folk som brydde seg og gjorde en innsats helt frivillig, og det er mye av grunnen til at jeg setter i gang dette prosjektet nå, sier han.

I år går pengene fra prosjektet til aktører som Shalam internat, Filadelfia omsorgssenter, Kristiansand omsorgssenter og Blå kors. Flere aktører kan være aktuelle, men alt avhenger av hvor store pengebeløp som kommer inn. I løpet av sommeren vil flere arrangementer bli gjennomført. Blant annet vil Elefsen ha stands i matbutikker som Meny og Price Club, hvor ingrediensene er vaffelsalg, kaffe og salg av fyrstikkesker.

Opprettet stiftelse

Elefsen har registrert seg som enmannsforetak i Brønnøysundregistrene for å få lov til å opprette en stiftelse. Dette gir ham mulighet til å arrangere engasjementer og drive med dør til dør salg. Han har ansatt en egen revisor og regnskapsfører, og blir sponset av mellom 40 og 50 aktører fra næringslivet, for å kunne vie livet sitt til stiftelsen og leve av det. En av sponsorene er IK Start.

— Vi støtter Elefsen i hans arbeid fordi vi ser på vår egen samfunnsrolle som viktig. Dette prosjektet har vi stor tro på, og synes det er veldig bra at midlene går til lokale foretak, sier markedssjef i Start, Arne Ranneberg Nilsen.

11. september arrangerer «Omsorg for alle» pausekamp på Kristiansand stadion. Oppgjøret vil stå mellom byens omsorgsarbeidere og et knippe politikere, og gjennomføres i forbindelse med Starts hjemmekamp mot Ham-Kam. Inntekten fra arrangementet går direkte til stiftelsen.

Millionomsetning

Mesteparten av omsetningen fra fyrstikksalget doneres til private aktører som driver virksomhet innen rusomsorg. På spørsmål om hvem disse aktørene er, vil ikke Elefsen oppgi navn, men sier at det dreier seg om private foretak som hjelper rusmisbrukere, kriminelle og ensomme til en lettere hverdag. I tillegg får idrettslagene som går fra dør til dør og selger eskene, en viss provisjon.

— Vi er veldig interessert i å ha idrettslag som samarbeidspartnere, og det er klart de også må få nyte godt av den innsatsen de gjør, presiserer Elefsen.

I fjor ble den samlede inntekten for «Omsorg for byen» nesten en million kroner, og går alt etter planen, håper Elefsen å sitte med samme resultat i år.

— Målet er å klare å få inn like mye i år, og det tror jeg absolutt ikke er umulig. Hvis en tenker at alle fyrstikkene blir solgt, er det over 500.000 kroner i seg selv, sier han.

ann.magritt.arnli@fedrelandsvennen.no