KRISTIANSAND: Det hevder siviløkonomstudent Kai Byremo ved HiA å ha funnet ut.

— Det er vel ingen overraskelse at boligverdien synker etter hvert som man fjerner seg fra sentrum. Korrigert for bydeler så har vi funnet at verdien i gjennomsnitt synker med 50.000 kroner per kilometer boligen ligger unna Kvadraturen, sier Kai Byremo, og legger kjapt til at for eksempel bydelen Lund er unntaket hvor prisen er relativt høy selv om det er litt avstand til sentrum.

Byremo undersøkte også om det hadde betydning for verdien på boligen din om den befinner seg utenfor eller innenfor bomringen.

— Har to boliger samme avstand til sentrum, men den ene ligger utenfor bomringen og den andre innenfor, så er den innenfor mer verd, opplyser Kai Byremo.

Studentene har til sammen gjort en hel masse funn om boligmarkedet i Kristiansand.

Et annet spørsmål studentene har forsøkt å besvare verdiforskjellen på festetomt og selveiertomt

— Boliger som står på festetomter, oppnår samme pris som boliger på selveiertomter. Men enten må festetomta kjøpes ut for et beløp som typisk ligger i området 180.000 til 280.000 kroner, eller så vil det komme regninger på festeavgift hvert år fremover. Omregnet til verdi i dag utgjør summen av regningene samme merkostnad. Den faktiske verdien av bolig på festetomt burde ligge 180.000 til 280.000 kroner under tilsvarende bolig på selveiertomt, sier Vidar Hjertvikrem som har undersøkt fenomenet.

— Er boligkjøpere i Kristiansand økonomisk blinde for forskjellene mellom feste- og selveiertomter?

— Det kan man si, mener Hjertvikrem.

Studentkollega Hege Rygh har sett på hva fortetting betyr. Fremføringen av oppgaven tar førsteamanuensis ved HiA Karl Robertsen seg av:

— Fortetting medfører en formueseffekt. I Vågsbygd, hvor fenomenet kan beskues i sin minst tiltalende form, taper en enebolig seg i verdi med 140.000 kroner i gjennomsnitt når det fortettes i området. Selger en boligeier en del av tomta si for 560.000 kroner tjener han like mye som de fire nærmeste naboene taper i sum gjennom verdifall. De som klager på at fortetting forringer verdiene deres, har rett, sier Robertsen.

Siviløkonomstudentene byr på nok et funn:

En bolig synker ikke i pris, selv om det tar tid å få solgt den. For øvrig skjer to tredeler av alle salg innen en måned etter at boligen er annonsert.