SONGDALEN: — Dette skal ikke være et museum, men et levende bygdetun der folk kan komme og oppleve hvordan det var på en gård i gamle dager, sier Mads Gedde Myrre i stiftelsen for Porsmyr Bygdetun i Songdalen.Og slik var det på lørdag. Masse folk i alle aldersgrupper fant veien til den gamle gården i Songdalen, der ivrige entusiaster har sørget for at gården har gjennomgått en omfattende vedlikeholdsprosess de senere år. Der fikk de en fornemmelse av hvordan liv og hverdag kunne være på en slik går i svunne tider.- Nå er det blitt veldig bra her. Men mye gjenstår, sier Arne Rypestøl i Venneforeningen for Porsmyr. Og det var venneforeningen som sto for lørdagens arrangement, der de besøkende blant annet kunne se lefse- og flatbrødbaking, og smake. Her var det også salg av brød laget i en gammeldags bakerovn. Stiftelsen kan ikke engasjere seg i slike ting.De to herrer hadde for øvrig funnet fram klær fra en svunnen tid - Arne Rypestøl i et antrekk som gir assosiasjoner til «gutta på skauen», mens Mads Gedde Myrre hadde utstyrt seg med rallarhatten og tilbehør.I snekkerbua fant ungene seg til rette med å spikre til fuglekasser. Og på vollen utenfor var det både sang og dans. Dessuten lotteri og kafeteria, for å nevne noe.- Liv og aktivitet av ulik art. Det er slik det skal være, sier Arne Rypestøl og Mads Gedde Myrre. De er begge litt redd for at det hele skal bli for museumsaktig.Det var i 1998 ting begynte å skje på Porsmyr. Gården fra 1857 hadde da stått til forfall i flere år. Trolig ville taket på driftsbygningen ha falt sammen i løpet av kort tid, dersom ikke dugnadsgjengen da hadde kommet i sving.Entusiastene utvirket at kommunen kjøpte gården mot at stiftelsen påtok seg ansvaret for drift og vedlikehold. Venneforeningen sørger for inntektsgivende arrangementer og blest rundt gården.- Det er utallige dugnadstimer som er lagt ned siden 1998, og mer gjenstår. Det er et omfattende arbeid å restaurere en stor gård som har stått til forfalls i mange år sier de.Hver tirsdag er det dugnad. Da møtes 15-20 personer, som jobber med bestemte oppgaver.- Da er det trivelig på den gamle gården, sier Gedde Myrre og Rypestøl.Da er det fyret opp i ovnen på kjøkkenet og et par kvinner har sørget for mat og drikke. Da går praten lett rundt langbordet på kjøkkenet, sier forteller de.