KRISTIANSAND: Det var gården Søndre Neset i Bygland som ble fullstendig ribbet i april 2005. Aktor Jarle Rudi brukte nesten et kvarter bare på å lese opp alle de rundt 350 gjenstandene påtalemyndigheten mener den tiltalte 29-åringen fra Kristiansand har stjålet.

Allerede da spredte utålmodigheten seg i Kristiansand tingrett, hvor rettssaken begynte i dag.

Så viser det seg at tiltalte har erkjent straffskyld for en god del, men langt fra alt politiet og gårdeieren påstår er blitt stjålet.

Imidlertid har forsikringsselskapet allerede utbetalt en sum til eieren av gården i Bygland. Derfor dreiet rettssaken seg først og fremst om hvor stort erstatningsbeløpet til forsikringsselskapet skal være.

Det viste seg å ikke bli lett.

For påtalemyndigheten har i tiltalebeslutningen bare ramset opp en liste med alt som gårdseieren hevder har blitt stjålet. Og det var, i følge gårdeieren, en foreløpig liste.

Derfor måtte tingrettsdommer Gunnar S. Andreassen gjennomgå hele listen i tiltalten sammen med tiltalte og avklare hva han mener er stjålet.

Det ble en nitidig og uhyre tidkrevende prosess, og etter en stund sprakk det for Andreassen.

– Dette burde aktor og forsvarer har avklart på forhånd, slik at ikke vi hadde kastet bort rettens tid på dette, sa han.

Gjennomgangen viste at tiltalte erkjenner å ha stjålet svært mye, men langt fra alt. Dessuten har politiet beslaglagt ganske mye og levert tilbake til gårdeieren, pluss at tiltalte selv hevder å ha levert tilbake noe. Tiltalte sier han også har flere ting hjemme som skal leveres tilbake. Og på toppen av det, mener tiltalte at politiet har beslaglagt ting som er hans.

Gårdeieren ble avhørt på telefon:

– Denne saken har vært svært tung for familien. Vi er bestjålet ting som har tilhørt slektsgården, samt bryllupspresanger, arvegods og konfirmasjonspresanger, og vi har brukt ukevis på å finne ut hva som ble stjålet, sa han på telefon.

Han har sendt en korrigert liste til forsikringsselskapet. Denne listen inneholder ikke gjenstander som enten viste seg å ikke være stjålet, eller som familien har fått tilbake. Men det er altså ikke den listen som ligger i tiltalen.

– Men listen i tiltalen er rammen for det retten skal behandle, påpekte Andreassen.

– Da er tiltalen ufullstendig, sa gårdeieren.

– Nettopp, sa Andreassen.

De måtte gå gjennom listen på nytt og det viste seg at også gårdeieren har en rekke endringer i forhold til tiltalen.

Aktor forteller at erstatningskravet fra forsikringsselskapet er på nesten en halv million.

Men forsvarer Stian Kristensen påpekte at det i en del tilfeller ikke er trukket fra beløp selv om gjenstander er kommet tilbake.

– I et hav av rot og virvar er det en rekke ting vi ikke har anført fordi det hadde liten verdi, sa gårdeieren.

– Jeg gjorde det ikke fordi jeg ville bli millionær, bare fordi jeg var sulten, sa tiltalte som etter en ryggoperasjon var blitt arbeidsledig og kasteball mellom offentlige etater. Dermed klarte han ikke å fø på kone og to barn.

Til slutt ender aktors krav på en snau halv million, og ett års ubetinget fengsel.

Forsvareren ville ikke påstå noe beløp engang, men mente fire måneder av ett års fengsel burde gjøres betinget.

Dommerne i Kristiansand Tingrett mener de skal klare å avsi en dom i løpet av en uke.