Pinellas Park (NTB-Reuters-AFP): — Hun døde nå nettopp, sa Paul O'Donnell, en fransiskanermunk som er åndelig rådgiver for kvinnens foreldre.

Schiavo døde 13 dager etter at en domstol besluttet å stoppe næringstilførselen til henne.

Den 41 år gamle kvinnen har vært i sentrum for en bitter strid om retten til å dø. Under konflikten fikk blant annet det republikanske partiet igjennom en ny lov som president George W. Bush undertegnet i løpet av 48 timer, midt i påskeferien.

Schiavos foreldre Bob og Mary Schindler kjempet i sju år gjennom flere runder i rettsapparatet for at den sterkt hjerneskadde kvinnen skulle få leve.

Næringssonden som holdt Terri Schiavo i live, ble fjernet etter ønske fra ektemannen Michael.

Schiavo ble holdt kunstig i live siden hun fikk et hjerteinfarkt som ødela hjernen hennes i 1990, sannsynligvis som resultat av en spiseforstyrrelse.

Legene utelukket alle muligheter for at Schiavo kunne bli frisk. Selv om hun kunne åpne øynene, var det ingen målbar aktivitet i hjernen hennes. Hun hadde ingen evne til å tenke eller kjenne noen igjen, og hun kunne heller ikke fornemme sult eller tørst, ifølge legene som behandlet henne.

Saken om Schiavo ble en kampsak for det religiøse høyre i USA, som går imot barmhjertighetsdrap og passiv dødshjelp. (©NTB)