FLEKKEFJORD: — En autoritær lederstil og stadig sentralisering skaper stor frustrasjon i organisasjonen. Ansatte blir tatt med på råd før avgjørelser fattes, men det virker likevel som om det meste er forhåndsbestemt, sier Hans Gregers Aarenes.

På tampen av en nesten 35 år lang politikarriere tar politiførstebetjent Aarenes ved Flekkefjord politistasjon et kraftig oppgjør med ledelsen i Agder politidistrikt.

— Jeg har snakket med flere kolleger både her i Lister, Mandal og Kristiansand som er svært oppgitt over hvordan det har utviklet seg, sier han.

Tidligere i høst rettet politiinspektør Jon Hermansen i Arendal kraftig kritikk mot politimester Bjørn Hareide. Nå retter Aarenes også skytset samme vei.

UTKANTENE TAPER.

I romjulen har 57-åringen sin siste vakt som politimann. Han kunne gjerne utsatt pensjonsalderen, men omorganiseringen gjør at han ikke lenger synes det er gøy å være politi på Agder.

— Det som lenge var en fin arbeidsplass er blitt fullstendig ødelagt. Før hadde vi tid til å rykke ut og hjelpe publikum som hadde tyver på besøk og var redde. Nå får folk stadig oftere høre at det ikke finnes noen tilgjengelig patrulje i nærheten, og blir bedt om å ringe igjen i kontortiden, sier Aarenes.

I tillegg til dyr husleie på Tinghuset i Kristiansand, peker Hans Gregers Aarenes på at mange lederstillinger og oppbygging av spesialenheter i Kristiansand har utarmet distriktene.

— Vi opplever det nærmest som at det er etablert et A- og B-politi. Den første gruppen får både høyere lønn og får konsentrert seg om de mest prestisjefulle jobbene, sier Aarenes.

Gode RESULTATER.

Politimester Bjørn Hareide sier at politidistriktet til tross for hardt presset økonomi oppnår gode resultater.

— Jeg kan sikkert oppfattes som autoritær i min lederstil. Men med svært vanskelig økonomi er det viktig å prioritere. Jeg mener for eksempel at det er viktigere å oppklare at et barn blir seksuelt misbrukt, enn innbrudd og biltyverier, sier Hareide.

I nær fremtid går tre polititjenestemenn ved Flekkefjord politistasjon av med pensjon. For å spare penger, er det bestemt at stillingene skal bli stående vakante. Lensmannskontoret ble lagt ned i Flekkefjord i 1999. Nå er det bare politistasjon. Det var på det meste 16 politifolk i kommunen. Neste år vil tallet være redusert til sju. To av disse vil være direkte underlagt avdelinger i Kristiansand.|

Anne Margrethe Ruud som er driftsleder for politiet i Lister, sier hun vil holde fokus på å gjøre en best mulig jobb med ressursene de har.

— Kanskje må vi i fremtiden vurdere om det er rett bruk av midlene å bemanne et lensmannskontor eller politistasjon i hver av de fem kommunene i Lister. I tillegg til husleie og kontorpersonell binder det opp politiresurser å holde åpent alle tjenestestedene, sier Ruud.

FAKTA:

Neste år vil politiet på Sørlandet ha 40 færre stillinger enn i 2002, da Agder politidistrikt ble opprettet.

Politimester Bjørn Hareide skrev denne uken brev til politidirektøren, der han på nytt peker på at Agder sammen med Vestfold kommer spesielt dårlig ut når det gjelder tildeling av ressurser.