ARENDAL: — Det kvinnen gjorde, like før hun døde, var i strid med hennes natur. Hun ville aldri ha åpnet pengesekken på denne måten, sier forstander Arvid Hunemo i Guds menighet til Agderposten.

Hunemo er representant for menigheten som nå kjemper om kvinnens arv.

Menigheten hevder at kvinnen var senil dement, og at hun derfor ikke visste hva hun gjorde, da det nye testamentet ble undertegnet.

Mistet en halv million kroner

Menigheten skal ha mistet drøye 500.000 kroner da kvinnen plutselig ombestemte seg og testamenterte alle pengene sine til en fjern slektning.

Da den eldre Tvedestrands-kvinnen døde, etterlot hun seg drøye en million kroner og et småbruk.

50 prosent skulle gå til menigheten

Men ifølge et testamente som hun og broren signerte i 1998, skulle 50 prosent av dette gå til Guds Menighet, mens Frelsesarmeen skulle få 10 prosent av arveoppgjøret. Også Lærerinnenes Misjonsforening skulle tildeles 10 prosent, mens to slektninger skulle få 15 prosent hver av arven.

Da broren - som heller ikke hadde noen rettmessige arvinger - senere døde, satt søsteren igjen med hele arven.

I hele sitt liv skal søskenparet, ifølge vitner, ha "levd og åndet" for menigheten. Men da broren døde, ble kontakten med menigheten plutselig brutt. På dette tidspunktet hadde en fjern, kvinnelige slektning begynte å komme på besøk.

Levde for menigheten

I retten i går innrømmet den 64 år gamle slektningen at hun hadde hjulpet til da testamentet ble endret, men at det var 87-åringen som selv hadde tatt initiativet til det hele.

— Hun mente menigheten hadde fått nok penger. Derfor ville hun heller gi arven til meg, hevder den 64 år gamle kvinnen.

Da advokaten spurte kvinnen hvorfor 87-åringen tilsynelatende ønsket å endre testamentet svarte kvinnen:

— Hun sa at hun gjerne ville glede noen med pengene sine mens hun enda levde. "De som hjelper meg vil jeg påskjønne", sa hun.

Kan ha blitt lurt

Men menigheten og kvinnens øvrige slektninger føler seg ikke sikre på at dette er den fulle og hele sannheten skriver Agderposten.

I forberedelsene til rettssaken har en lege som undersøkte den 87 år gamle kvinnen konkludert med at hun var dement.