I et brev undertegnet av 12 ordførere i Agder, fem fra Arbeiderpartiet og sju fra Senterpartiet, skriver ordførerne at de har registrert bøndenes sterke misnøye med regjeringens tilbud i jordbruksoppgjøret og ber Regjeringen sette tydeligere og mer positive spor etter seg på dette viktige området.

— Et slag i trynet

Initiativet til brevet kom fra Marnardal-ordfører Helge Sandåker.

— Jeg forstår frustrasjonen til næringen i forhold til det som kom fram i den vedtatte landbruksmelding. Der er regjeringen offensiv på økning av matproduksjonen og inntektsnivået til næringen. Så opplever de at første tilbud i jordbruksoppgjøret nesten oppfattes som et slag i trynet, sier Sandåker.

— For Marnardal er landbruket en viktig næring. Vi er den kommunen som er rammet mest av nedleggelse de siste 10-15 år. Frafallet av aktive bønder er nå så stort at får vi ikke stoppet dette, vil arealet ligge brakk og vi vil få en tilgroing av kulturlandskapet. Denne saken handler om mer enn matproduksjon, men også om hvordan bygda skal se ut.

— Derfor føler jeg at det er viktig at vi kommer med et innspill til regjeringen der vi peker på at ting går i feil retning. Det er et viktig signal fra oss lokalt, sier Sandåker.

Her er brevet i sin helhet:

"Til Regjeringen 21. mai 2012. Landbruket er en viktig næring i mange kommuner på Agder.

Nylig vedtatt landbruksmelding har mål om økt matproduksjon. Her på Agder er det gode muligheter for å ta del i den jobben, med tanke på at vi har godt klima og god plass til å utvide produksjonen.

Turistnæringa er svært viktig for landsdelen, og landbruket er viktig i jobben med å utvikle næringa ytterligere med sin produksjon av kulturlandskap og kortreist mat.

Landbruket er av stor betydning for kultur og trivsel i våre bygder. Næringas utøvere tilfører våre lokalsamfunn viktig kompetanse og ressurser utover det å produsere mat.

Den sterke nedgangen i bruk som Agder har opplevd de siste årene er svært bekymringsfullt. Vi mister arbeidsplasser, identitet og muligheter. Vi vil at landbruksmeldingas mål om landbruk over hele landet skal oppfylles, slik at også våre områder, med små og store bruk, kan ta del i utviklinga. Skal det skje må et sett av virkemidler tas i bruk. Tilstrekkelig med inntekt for å kunne investere og utvikle seg er helt avgjørende.

Vi har registrert bøndenes sterke misnøye med tilbudet i jordbruksoppgjøret, deres støtte langt utover egne rekker, og henstiller til Regjeringa om å sette tydeligere og mer positive spor etter seg på dette viktige området for oss.

Med hilsen

Helge Sandåker, Ordfører i Marnardal, Ap

Odd Omland, Ordfører i Kvinesdal, Ap

Jonny Liland, Ordfører i Sirdal, Ap

Kjell Trygve Grunnsvoll, Ordfører i Gjerstad, Sp

Johnny Greibesland, Ordfører i Songdalen, Sp

Oddmund Ljosland, Ordfører i Åseral, Sp

Gro Anita Mykjåland, Ordfører i Iveland, Sp

Reidar Saga, Ordfører i Åmli, Ap

Per Kristian Lunden, Ordfører i Risør, Ap

Leif Rygg, Ordfører i Bygland, Sp

Tarald Myrum, Ordfører i Valle, Sp

Tønnes Seland, Ordfører i Audnedal, Sp"