LILLESAND: – Du har ikke svelget vannet, har du?

Pappa Eirik Falk har akkurat fått øye på det blå skiltet Lillesand kommune har hengt opp ved Bystranda i Lillesand sentrum. Skiltet forklarer på norsk, engelsk og tysk at stranden ikke er egnet for bading, og henviser til andre strender i nærområdet.

– Jeg skulle egentlig bort for å se på den kajakken som lå der, så den lappen var absolutt ikke noe jeg fikk med meg da vi kom, sier Falk.

Thea (3) har kledd seg av fra topp til tå, og har vært i vannet med det meste av kroppen.

Også Nathalie (6) og Charlotte (2) fra Oslo har slått ventetid i hjel ved Bystranda, sammen med mamma Karin Fjerdingby. Heller ikke hun har fått med seg skiltingen ved stranda.

– Nå hadde det ikke vært aktuelt å bade her med alle båtene like ved, dette er mer et sånt vassested. Men det var ikke kjempestore skiltet, sier Fjerdingby.

Kloakk

At Bystranda har dårlig vannkvalitet, er vel kjent i kommunen.

– Det har vært noen gode og noen dårlige målinger på Bystranda i sommer. Vi har et utløp der fra Sandsbekken 15–16 meter ut i vannet, og den vet vi fører med seg ymse former av kloakk. Så har vi båtfasilitetene med gjestehavna og en del dyr og fugler, sier Kjell Atle Thorbjørnsen, konstituert enhetsleder for vann, avløps og renovasjonsenheten.

KLOAKK: Ringene på vannoverflaten viser hvor Sandsbekken renner ut, rundt 15–16 meter fra strandkanten. Det er dette utløpet som trolig har hovedskylden for den dårlige vannkvaliteten. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

Hver uke fra juni til august blir det tatt vannprøver av badesteder i Lillesand. Målingene koster kommunen 40–50.000 kroner. Før helgen ble nivået av tarmbakterier på Bystranda målt til det høyeste i sommer.– Det er ikke veldig aktuelt for folk å bade der, men det er mange barn som vasser der, og om de får vann i munnen, er ikke det så heldig. Da kan det oppstå situasjoner som gjør at en blir syk, sier Thorbjørnsen.

Forbedringer

Neste sommer skal imidlertid Bystranda bli tryggere. I første omgang skal røret som leder Sandsbekken ut i havnebassenget forlenges, slik at kloakkvannet renner ut lenger ute.

– Det er en større oppgave å rydde opp i dette hundre prosent, da må det gjøres tiltak lenger oppe. Det er noen hus i byen som slipper kloakk rett på bekken, forklarer Thorbjørnsen.

Alle de øvrige målingene av badevannkvaliteten i uke 29 var gode. Målingene blir gjort i Langedalstjønna, Tingsaker camping, Bergstø, Orreholla, SN Hansen-parken, Guttebukta, Borkedalsstemmen, Reveråsen og Springvannstemmen.