ARENDAL: — Jeg liker det ikke. Vi har lagt veldig mye arbeid ned for å få en god løsning på Agder. Nå bygger vi ny alarmsentral, sier Svendsen om Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) sitt forslag om å flytte alarmsentralen til Stavanger.

Det er knyttet 14 årsverk til alarmsentralen. Døgnet rundt hele året holder sitter to alarmoperatører på vakt ved sentralen.

— Det vil ikke bety noe for folk at nødtelefonene ender i Arendal selv for folk i Rogaland, sier Svendsen. Han ser helst at alarmtelefonene fra Agder ikke flyttes til Rogaland, men at alarmtelefonene fra de to fylkene samles i Arendal. Og brannsjefen har et ess i erme.

- Vi har en ny sentral på trappene som er bygd i tråd med direktoratets krav og det nye nødnettets krav. Det vil ikke være noen ulempe, sier Svendsen, som snakker om den nye brannstasjonen på Stoa. Stasjonen vil være klar i august i år. I januar eller februar neste år er det nye nødnettet for Sørlandet klart til bruk.

— Vi er i stand til og har kapasitet til å håndtere både Rogaland og Agder. Vi kan spare Stavanger, Sandnes og Rogalands innbyggere for penger. Vi har allerede tatt kostnadene med en ny sentral, sier Svendsen.

Brannsjef-kollega Jan Røilid i Kristiansandsregionen brann og redning mener at en eventuell flytting av alarmsentralen for brann vil ha lite å si for innbyggerne på Sørlandet.

- For menigmann er det ingen dramatikk rundt dette. Vi vil få tilsvarende tjeneste som leveres fra Arendal i dag. Selv mistet Kristiansand sin 110-sentralen for en del år siden og det er synd i forhold til jobbene som går tapt i Arendal, sier Røilid.

Han mener at lokal geografisk tilhørighet har lite å si.

— Hvor formidleren sitter har ikke stor betydning. Noen kan ha spesiell geografisk spisskompetanse, men det blir tilfeldig, mener Røilid.

Arendal ligger foran

Avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i direktoratet sier de er klar over at Arendal ligger foran Rogaland i løypa med utrulling av nødnettet.— Arendal er i fase to, Rogaland er i fase tre. Arendal er lenger fremme. Hvis det endelige vedtaket blir Rogaland, som vi ønsker, vil det bety en utsettelse for Agder sin del, sier Rygh Pedersen.

— Når det gjelder utbygging, så er det ikke direktoratet som ber noen bygge. Det er det kommunene og brannvesenet selv som står for, sier hun.

Høring

Rygh Pedersen understreker at det er direktoratets forslag som nå er sendt ut på høring.

— Nå er det en høringsrunde der de folkevalgte kan si sin meing. Da går jeg ut i fra at disse opplysnignene vil komme fram. Så vil vi vurdere opplysnignene før et endelig vedtak gjøres, sier hun.

— Hvorfor valgte dere Stavanger foran Arendal?

— Stavanger har et større fagmiljø, vi har også vurdert plassering på kartet slik at vi får en god fordeling ut over landet som er fornuftig, sier hun.

— Men det spiller egentlig ikke noen rolle hvor sentralen ligger fysisk?

— Nei, på en måte gjør det ikke det. Den kan ligge i Hordaland for den del. Men Stavanger er tross alt en av storbyene i Norge. Og Rogaland har et stort antall hendelser og befolknigsgrunnlag, som gir et godt grunnlag for å håndtere hendelser, sier Rygh.