GRIMSTAD: — Det kunne gått mye, mye verre enn det gjorde. Det var nettopp dette vi fryktet mest med den bemanningen vi hadde tidligere, sier enhetsleder Nina Vehus.

Natt til lørdag omkom en 48 år gammel kvinne av brannskader etter at det begynte å brenne på rommet hennes.

Mens det før 1. januar 2012 bare var en hjelpepleier på nattevakt på huset, er det nå en sykepleier i tillegg. Dette var noe Vehus og de andre ansatte ved Berge gård jobbet i lang tid for å få på plass.

— Jeg kjempet for dette helt siden jeg begynte som enhetsleder her for tre og et halvt år siden. Vi var veldig klare på at dette var helt nødvendig for å kunne ha et forsvarlig tilbud, sier Vehus.

Også kommuneoverlege i Grimstad, Lars Meyer-Myklestad engasjerte seg sterkt for å styrke nattjenesten ved Berge gård. I forbindelse med at rådmannen ikke fant plass til å styrke nattjenesten i sitt budsjettforslag for 2012, uttalte Meyer-Myklestad til Agderposten at situasjonen var på grensen av det forsvarlige.

To nattevakter på jobb

Men rådmannens forslag gikk ikke gjennom.

— Det ville vært veldig vanskelig for en enslig hjelpepleier å håndtere denne episoden. Hendelsen er et godt eksempel på hvor viktig det er at vi har to nattevakter på jobb. Mens den ene fikk tid til å slukke brannen fort, kunne den andre ta seg av øvrige beboere som trengte hjelp, samtidig som hun fikk kalt inn en ekstra sykepleier, sier Vehus.

Hadde hjelpepleieren vært alene om dette ansvaret, frykter hun at det kunne gått langt verre enn det faktisk gjorde.

— Hendelsen kunne uansett ikke vært unngått, men det at vi hadde to nattevakter på jobb, gjorde at vi avverget et enda verre forløp, sier Vehus.

De to nattevaktene på Berge gård suppleres av ytterligere en hjelpepleier og en sykepleier som tar oppdrag for hele kommunen i nattevaktsbilen. Til sammen betjener teamet på fire 88 leiligheter og de omkring 330 beboerne i kommunen som har trygghetsalarm.Vehus sier at bemanningen i dag er forsvarlig.

— Ja, det er den. Og de som var på jobb håndterte situasjonen på en utmerket måte. Det som skjedde natt til lørdag viser at det absolutt var berettiget å kjempe for styrket nattebemanning, sier enhetslederen.

Vil gå grundig gjennom sikkerhetsrutinene

Hun sier at sikkerhetsrutinene vil bli gått igjennom etter det som skjedde i helga.

— Vi må alltid gå grundig igjennom rutinene når noe sånt som dette skjer, selv om rutinene er gode. Vi hadde branntilsyn så sent som på nyåret, uten at det ble funnet avvik, men det blir uansett en gjennomgang av rutinene våre, sier Vehus.

Hun har vært i kontakt med pleieren som slukket brannen, og sier at det står bra til med henne.— Selv sier hun at det går bra, men som arbeidsgiver følger vi henne veldig tett opp. I tillegg har vi koblet inn bedriftshelsetjenesten, som har satt en person til å følge opp. Det er også knyttet opp et lokalt kriseteam, sier Vehus.

Brannvesenet raskt på stedet

Også de tre andre nattevaktene får oppfølging.

— De fleste beboerne sov, men noen våknet av brannalarmen. En av dem som kom til stedet har vi iverksatt dialog med, sier Vehus, som også berømmer brannvesenets innsats natt til lørdag.

— Ifølge pleierne kom brannvesenet veldig fort til stedet.

Ifølge Grimstad kommunes hjemmesider består Berge gård senter av tre boligområder; Berge gård, Berge tun og Vossgate. Senteret betjenes av cirka 90 fast ansatte, fordelt på sju avdelinger. Dette er hjemmetjenesten, mestrings- og rehabiliteringsavdelingen, nattjenesten, avdeling for tekniske hjelpemidler, dagsenter, servicekontor og boliger for psykisk helse og rehabilitering.

I tillegg er fysioterapi, psykisk helse, utviklingssenteret, fotpleie, frisør og deler av kjøkkentjenesten plassert i tilknytning til Berge gård.