Gigantombyggingen av operasjonssalene ved Sørlandet sykehus ble i fjor beregnet til 236 millioner kroner inklusive medisinsk teknisk utstyr. Styret ved sykehuset vil 25. april få seg forelagt en ny kalkyle på rundt 400 millioner kroner.

— Det betyr at andre investeringer bli forskjøvet for å få midler til dette, skriver økonomidirektør Per B. Qvarnstrøm ved Sørlandet sykehus i en sms til Fædrelandsvennen.

Knallhardt

Han vet ikke hva som kan bli forskjøvet, siden endelig kalkyle ikke foreligger. Men sykehuset har et investeringsbehov på 1,7 milliarder kroner, og investeringsbudsjettet er allerede prioritert knallhardt. Nå vil bygg og utstyr som skal sikre bedre behandling av pasientene blir utsatt.

Dessuten må først sykehusstyret og så styret i Helse Sør-Øst godkjenne den nye budsjettrammen. Dette vil neppe være avklart før til høsten.

Inntil da er det økonomidirektørens klare oppfordring til sykehuset at:

— Det blir særdeles viktig å ha god drift som gir et overskudd og positivt bidrag til investeringer. Hvorvidt vi får nye lånemidler til dette må avklares med Helse Sør-Øst i forbindelse med budsjettrammene for 2014 som legges til høsten.