BIRKENES: — Jeg har vært skrekkelig i tvil, og jeg har ennå ikke bestemt meg for hva jeg skal stemme, sa Tveit.

Ett minutt senere var det klart for avstemming, og Tveit ble sittende, til lavmælt latter fra resten av kommunestyret.

Birkenespolitikerne har dermed enstemmig vedtatt en høringsuttalelse til NIVIs rapport om fylkesovergang. Tidligere har Iveland og Lillesand også gått inn for fylkesbytte.

- Redd

— Personlig er jeg redd for at Birkenes skal bli slått sammen med Kristiansand om vi blir en del av Vest-Agder. Hvis de fire kommunene har bestemt seg for overgang, så kommer kanskje Grimstad etter med folkeavstemming, så følger kanskje setesdalkommunene med, kanskje kommunene i øst søker seg til Telemark, sa Tveit før avstemmingen.

Varaordfører Arild Espegren fra Kristelig Folkeparti mener NIVI-rapporten punkterer argumentene om at Aust-Agder vil falle sammen om fire kommuner søker overgang til Vest-Agder.

— Jeg synes det har vært interessant å lese rapporten som foreligger, og det som er spesielt interessant er at den konkluderer med at det fortsatt er grunnlag for et Aust-Agder. Jeg har stor tro på at dette er noe som går veien, at dette er noe som blir en realitet.

— Det er for lett å lage grenser mellom oss, men det er vanskelig å rive dem ned. Det er lett å lage stengsler, men du verden så vanskelig det er å få de fjernet, var en refleksjon fra Espegren.

Ved folkeavstemmingen om ett Agder var det et klart ja-flertall i Birkenes. 61 prosent av innbyggerne anbefalte en grensejustering.

Viktigst

Birkenes kommune oppsummerer fra NIVI-rapporten disse momentene som de vesentligste for at søknaden om overføring til Vest-Agder bør aksepteres:

Det er allerede etablert et tett og forpliktende interkommunalt samarbeid i et sammenhengende område og der dagens regiongrenser skjærer igjennom.

NIVI-rapporten oppgir flere positive enn negative konsekvenser ved å endre fylkestilhørighet, og de negative er ikke vurdert som betydelige.

Befolkningen gir i en lokal folkeavstemning et tydelig signal om ønsket overgang til Vest-Agder, uavhengig av et sammenslått agderfylke.

Fakta i NIVI-rapporten underbygger klare fordeler for Birkenes kommune i å tilhøre Vest-Agder fylke.

Aust-Agder fylke kan bestå som selvstendig fylke selv med reduksjon i antall kommuner.