Om lag 100 tilhørere hadde møtt opp for å få med seg kveldens kommunestyremøte. Foto: Erlend Olsbu

BIRKENES: — Jeg kommer til å stemme ja, men med klare betingelser, sier ordfører Arild Windsland (H) til Fædrelandsvennen.

Tirsdag kveld skal kommunestyret i Birkenes avgjøre om de sier ja eller nei til den planlagte vindmølleparken. Om E. On får lov til å bygge 57 vindturbiner på Storehei, Oddehei og Bjelkeberg avgjøres av sentrale myndigheter, men lokalpolitikernes holdning vil trolig veie tungt.

Møtet startet i gymsalen på Folkehøgskolen Sørlandet klokken 18. Fædrelandsvennen følger møtet utover kvelden.

Føler et ansvar

— Vi har ikke bestilt denne saken. Stortinget har lagt opp til et klimaforlik som gjør at strømprodusentene etablerer slike anlegg. Det er ikke noe vi styrer, men noen av oss føler et ansvar for å bidra til målene som er satt, sier Windsland.

— Har ansvaret vært tyngende?- Ja, det har det. Dette er en vesentlig sak for Birkenes kommune. Du tar ut store naturområder og gjør dem til et industriområde. Det får betydning for folks rekreasjonsliv. Mange er plaget av det visuelle og så har du dette med støy. På den andre siden har du inntekter og næringsutvikling. Her snakker vi om skogsområder i indre Birkenes som kanskje har små muligheter for utvikling, sier Windsland.

Kan gå mot flertall

Tirsdag vil Høyre fremme to forslag til avstemming. Det første er om vindmølleparken er ønsket. Det andre dreier seg om hvilke betingelser som skal kreves.

— Vi må ikke gi fra oss verdifull natur uten at det kompenseres. Vi er en høringsinstans og det er viktig at vi sier klart i fra om hva som er viktig for oss, sier Windsland.

Høyre har åtte representanter i kommunestyret. Dersom minst fem stemmer ja vil utbyggingen få flertall.

— Alle representantene står fritt. Jeg vil ikke si hvor mange som vil si ja, men vår gruppe blir nok delt, sier Windsland.

Frp (2) har allerede varslet at de vil stemme for. Det samme vil 3 av Arbeiderpartiets 4 representanter gjøre. KrFs Trygve Raen vil også stemme ja, men det er uvisst om han vil få følge av partiets øvrige tre representanter.

- Har ikke råd til å si nei

— For min del er dette et økonomisk spørsmål. Til neste år vil kommunen ha en gjeld på opp mot 400 millioner kroner. Rådmannen legger opp til full eiendomsskatt og store innsparinger. Til tross for dette vil resultatet ikke kunne dekke underskuddet, sier Raen.

— Dere har ikke råd til si nei?

— Ja, det vil jeg si. Dette er tunga på vektskålen for min del, sier Raen.

Han vil i likhet med Høyre kreve at flere betingelser blir innfridd.

— Planene sier at Storehei skal utvikles først. Det er indrefileten i Birkenes. Det er fare for at de bygger ut Storehei og så stopper der. Et slikt utfall tror jeg neppe vil få politisk flertall, sier Raen.