AGDER: — Vi er usikre på hvor mange av trekkene vi åpner, men vi åpner på lørdag, sier daglig leder i Hovden Alpinsenter, Sture Christian Pilegård.

Fra Hovden Alpinsenter i fjor. Foto: Johs. Bjørkeli

Den siste tiden har gått med til å sjekke værprognosene. Pilegård har vært spent på om Hovden vil klare å nå målet sitt med oppstart 29. november. Han legger ikke skjul på at været har blitt sjekket med jevne mellomrom.

— Man får jo et litt sykelig forhold til været i denne bransjen. Jeg sjekker nok meteorologisk institutt sine nettsider 8-10 ganger om dagen. Det er min Facebook, det, spøker han.

Det er ennå ikke dalt noe snø ned over Hovden. Snøen i løypene vil derfor med høy sannsynlighet bestå av kunstig snø, laget av snøkanoner.

— Vi gleder oss stort til åpningen, sier Pileskog.

Venter til midten av desember

De fleste skitrekkene venter litt lengre enn Hovden før de åpner sine skitrekk for de skiglade. Mange av skitrekkene anslår at de vil åpne i midten av desember. Blant disse er Bortelid Alpinsenter, Tjørhom skisenter, Ådneram Skitrekk og Lia Skisenter i Mandal.

— Brokke er avhengig av kuldegrader en viss periode, men datoen vi har satt er 13. desember, det håper vi å kunne klare, melder daglig leder i Brokke Alpinsenter, Svenn Magne Brokke.

På tross av at Bortelid Alpinsenter ligger sørlig plassert, hindrer det ikke daglig leder i å håpe på en tidlig oppstart:

— Bortelid ligger jo ganske langt sør, så vi har pleid å starte opp helgen før julaften, men i år forsøker vi oss med to helger før. Vi blir mer og mer optimistisk med årene. Vi har jobbet mye med snølegging av kunstsnø den siste tiden. Familiebakken er nesten klar, sier Lasse Liestøl, daglig leder i Bortelid skisenter.

Venter til jul

Andre skianlegg venter til juletider før de åpner. Disse er Eikerapen Alpinsenter, Tveit Alpinsenter og Ljosland Skisenter.

— Eikerapen starter med all sannsynlighet 2. juledag. Vi har forsøkt å starte opp før tidligere år, men det har ikke vært noen stor suksess. Det er stort sett etter julaften at folk vil opp i løypene våre, sier driftsleder Kenneth Abrahamsen.

Ljosland Skisenter vil forsøke å åpne 22. desember.

Felles for samtlige av de daglige lederne Fædrelandsvennen var i kontakt med, er at de arbeider i en bransje som er prisgitt værforholdene. Skianleggene gjør derfor det de kan for å begrense avhengighetsforholdet til været. For i stedet for å vente på snø, har mange skaffet seg snøkanoner som kan lage falsk snø, så lenge minusgraden er på plass.

— Fordelen med falsk snø er at tettheten på snøen øker, på den måten kan snøhaugene vi lager bli liggende, også gjennom perioder med mildt vær, forteller daglig leder ved Lia Skisenter i Mandal, Helge Lien.

Daglig leder i Tjørhom skisenter, Øystein Tjørhom, mener det å forutse været kan være svært utfordrende.

— Når det gjelder å tippe på været blir det litt som å spille bingo. Det kan gå begge veier, spøker han.