Slik skulle Jegersberg gård bli etter at andre byggetrinn var ferdig. Både Høyre og KrF sier nå at det kan bli droppet hvis en evaluering som kommer til våren er for negativ. Foto: Amtedal & Hansen Arkitektkontor

KRISTIANSAND: — Det er en mulighet for at vi begrenser hele prosjektet. Vi må i hvert fall vite mer før vi fortsetter, sier Jørgen Kristiansen (KrF), varaordfører i Kristiansand.

Kristiansand kommune har allerede brukt 18 millioner på å kjøpe Jegersberg gård og 14 millioner på å bygge det om til rehabiliteringssenter med åtte plasser. Husleie fra brukerne skal finansiere selve ombyggingen.

Helse- og sosialdirektør Lars Dahlen har vært helt tydelig på at skal senteret fungere, må det bygges ut med ytterligere 18 plasser. Det vil koste nye 30 millioner, også det skal finansieres av husleie. Men et politisk flertall vil vente på en evaluering som kommer til våren før de sier ja.

— Vi må være sikre på at vi bruker pengene fornuftig og det er vi usikre på nå. Da er det naturlig å ta en fot i bakken, sier Kristiansen.

Kostbart

Det er de høye kostnadene som har gjort spesielt politikerne på høyresiden skeptiske. De 32 millionene som er brukt til nå har gitt åtte plasser som ble åpnet i mai. Fire av disse er fylt opp.

— Vi har brukt over 30 millioner, og det er fire brukere der. Da trenger vi en evaluering av hvordan vi ligger an, sier Kristiansen.

Et samlet formannskap har sagt ja til å vente på evalueringen før de starter på neste byggetrinn. Men mens Jørgen Kristiansen sier tydelig at de åpner for å stanse prosjektet, vil ikke Frp gå så langt.

— Det ligger ingen dramatikk i dette. Men det er en kjennsgjerning at dette koster 62 millioner til sammen. Når det er snakk om så store summer, er det viktig å vite at vi er på rett vei, sier gruppeleder Tor Utsogn, som ikke vil forskuttere hva de gjør hvis evalueringen viser et resultat de ikke er fornøyd med.

Hans Otto Lund (H) sier at det helt klart er en sjanse for at prosjektet kan bli stanset.

— Hvis ikke hadde det ikke vært noe poeng med en evaluering, sier han.

Og legger til:

— Det er minst tre grunner til at vi gjør dette: Det ligger et tidligere vedtak om evaluering, det er god kvalitetssikring og det gir et signal om at vi følger med.

Tillit

Terje Næss (Ap) tror de borgerlige vil støtte videre utbygging, også etter at prosjektet er evaluert.

— Det forutsetter jeg. Dette er en stor utbygging og et pilotprosjekt der vi ikke vet fasiten. Når de har gått så langt, vil jeg bli veldig overrasket om de ikke støtter dette videre.

Rasha Abdallah (SV) som sitter i helse- og sosialstyret mener det er ingen grunn til å vente. Hun synes ikke det er bekymringsfullt at det til nå kun er fire brukere på åtte plasser.

— Det tar tid å bygge opp et slikt tilbud, og det vil ta tid å finne de brukerne som passer inn. De skal være motivert og klar for et slikt tilbud, og dette dreier seg om mennesker i kompliserte situasjoner.

Hans Otto Lund er enig i at det vil ta tid å komme i gang.

— Det visste vi. Selve konseptet er slik at de skal vise at de kan hjelpe hverandre, og slikt tar tid. Men når behovet er så stort som det er, kan man stille spørsmål ved det.

- Viktig å ha is i magen

Ifølge helse- og sosialdirektør Lars Dahlen, vil ikke rehabiliteringssenteret ha livets rett hvis de ikke får utvide.

— Da vil det ikke være mulig å få til det konseptet som det er lagt opp til og som er behandlet politisk. Det må være et visst antall plasser for at det skal ha livets rett, sier Dahlen.

Han sier hele konseptet forutsetter at det trappes opp.

Rehabiliteringssenteret skal drives med få ansatte, og beboere som har vært lenge på gården skal være mentorer for de nye. I tillegg skal det startes opp næringsvirksomhet på stedet.

— Men slikt tar tid, og det er viktig å ha is i magen nå, sier Dahlen.

Han sier at grunnen til at de nå har fire beboere, er at de er i oppstarten.

— Vi er helt i oppstarten nå, og det er viktig å få inn beboere som fungerer slik at vi kan lykkes med å bygge opp dette på sikt.