OPPMUNTRET: - Det har vært noen tunge stunder, men disse tallene er mer oppmuntrende, sier Alf Holmelid (SV). Han er i dag utjevningsmandat for Vest-Agder, og øyner håp om å forlenge. - Vi må bare kjøre på med vårt hovedbudskap. Ingen andre kombinerer miljø og solidaritet, hevder Holmelid. Foto: Lars Hoen
KLIMA: - Vi har klart å få klima inn i valgkampen. Det er viktig for oss. For ett år siden turte vi nesten ikke å håpe på å få noen på Stortinget. Nå ser det veldig bra ut for Rasmus Hansson i Oslo. Hvis vi i tillegg bryter fire prosents-grensen, og får utjevningsmandat er vi veldig glade, sier førstekandidat for Miljøpartiet de Grønne i Vest-Agder, Birte Simonsen. Foto: Tore André Baardsen
GODT VALG: Førstekandidat Hans Antonsen (V) tror på bedre valg enn denne analysen viser. - Prognosen forutsetter at Venstre gjør det litt dårligere i Aust- og Vest-Agder enn på landsbasis. Dermed kommer vi dårligere ut. Jeg har tro på at vi skal gjøre det bedre i Agder i resten av landet. Da er det gode muligheter for å bli valgt inn, sier Antonsen. Foto: Roald Ankersen
VIPPER: - Da jeg takket ja til å stå som nummer to på listen tenkte jeg at en varaplass var det eneste aktuelle. Nå vipper jeg ut og inn med fast stortingsplass på annenhver måling. Det er tettere enn jeg trodde, og nå har jeg tro på at jeg kan få plass, sier KrFs andrekandidat Torhild Bransdal. Foto: Kjartan Bjelland

Les om de fem kandidatene i bildeserien øverst i artikkelen!

VEST-AGDER: For øyeblikket er det Kvinesdals-ordfører Odd Omland (Ap) som innehar utjevningsmandatet for Vest-Agder. Klarer han å holde på det, vil han bli den første fra Arbeiderpartiet noensinne som får tildelt en utjevningsplass.

Høyre størst

Omland vil i så fall dele Vest-Agder-benken med partikollega Kari Henriksen, Ingunn Foss og Norunn Tveiten Benestad fra Høyre, Hans Fredrik Grøvan (KrF) og Åse Michaelsen (Frp).

Prognosene kommer frem i en gjennomgang valganalytiker Svein Tore Marthinsen har gjort av fire nasjonale meningsmålinger fra de største byråene.

I prognosen er Høyre fortsatt fylkets klart største parti med 28 prosents oppslutning og to faste representanter. Det er en fremgang på 10,4 prosentpoeng fra sist stortingsvalg. Fremskrittspartiet var størst sist, og har størst tilbakegang nå og går fra to til en representant.

Sikre plasser

Valganalytikeren opplyser at de faste plassene ser ut til å være ganske sikre og går til Høyre (2), Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet. Fylket har fem distriktsmandater og et utjevningsmandat, som regnes ut fra nasjonale stemmer.

— Høyre holder det siste distriktsmandatet på denne prognosen. Ap er nærmest å kapre det, men partiet mangler en god del, cirka 5,5 prosentpoeng eller 4.500 stemmer, opplyser Marthinsen. Kamp om dette sistemandatet kan oppstå hvis Høyre faller mer, parallelt med at Ap stiger.

RødtSVApSpMDGKrFVHFrpAndre
Oppslutning0,6323,132,715,74,72817,61,8
Endring fra 090,1-0,9-3,4-0,62,40,21,610,4-9,8-0,2
Mandater2 (1u)121
Endring fra 09-111-1