AGDER: Med vinterferien for døren, ber Norges vassdrags— og energidirektorat (NVE) folk være varsomme på islagte vann.

— Isen er generelt dårligere enn den pleier å være på denne tiden. Du finner alle slags typer is nå, sier senioringeniør Ånund Sigurd Kvambekk i NVE til fvn.no.

Grunnen er en forsinket vinter. Mange steder på Sørlandet har ikke isen rukket å bygge seg tykk nok til å bære isfiskere eller skiløpere.

Snø over is

I de vestvendte fjellområdene i Vest-Agder, Sirdal spesielt, har det på mange vann lagt seg snø over tynne islag, forteller Kvanbekk:

— I Sirdal er det påvist vann med en meter snø, men uten is under. Den har smeltet bort, sier senioringeniøren om rapportene fra lokale Sira-Kvina kraftselskap.

Han ber ferierende være spesielt oppmerksomme på regulerte vann, samt innløp og utløp. Men over 900 meters høyde, og på stille vann, bør det være trygt, legger han til.

Mindre nedbør i øst

I høyereliggende østlige strøk av Sørlandet har det vært mindre nedbør, og litt kaldere. Det gir bedre isforhold. Øst for Setesdal er det mindre grunn til bekymring enn i sirdalstraktene, sier senioringeniøren.

— Men dét gjelder fjellet. I lavlandet er det verre å si hvor det er trygt og hvor isen er usikker. Vi hadde rundt tre uker senere islegging enn vanlig. Spesielt langs kysten i Aust-Agder vet vi lite om lokale forhold.

Generelt er små og grunne vann å foretrekke foran de store og dype. Der tar det lenger tid før isen legger seg.

— Normalt pleier isen være grei til vinterferietida. På kysten av Agder har nå vi begge deler, fortsetter Kvambekk.

— Men det fins mange vann som er fullt mulige å gå på. VI ønsker ikke å skremme folk vekk, legger han til.