AGDER: Etter nattefrost og temperaturfall på Sørlandet de siste dagene er det mange som føler vinterens anmarsj på kroppen.

Nattefrost

— Det var kaldest på Hovden i natt, med en temperatur på 9, 7 minusgrader. Ellers hadde Sirdal 4,6 minusgrader, forteller meteorolog Solbjørg Apeland ved Stormgeo.

Til sammenligning var det 2,1 minusgrader i Kristiansand og 1, 9 minusgrader på Konsmo.

— Det var nattefrost i store deler av Agder, som skyldes kjølige luftmasser fra nord. I tillegg hadde vi skyfri natt og lite vind, forteller Apeland.

Det kalde været fortsetter de neste dagene.

— Det vil ligge en front over Agder fra søndag til tirsdag, som byr på regn og snø. Mest nedbør blir det i Kristiansand-området. Her forventer vi rundt 30 millimeter. Langs kysten kommer nedbøren som regn. Mengden er litt avtagende i indre strøk.

Opptil 10 cm snø

Apeland regner med mellom fem og ti centimeter snø nord for Byglandsfjord i løpet av helgen. Fra Hovden og nordover ligger det et lavtrykk, som gjør at mengden snø vil være mindre her.

Ifølge meteorolog Ingrid Berntsen ved Meteorologisk Institutt vil snøgrensa ligge et sted mellom 200 og 500 meter over havet.

— Det blir ikke store mengder snø og det blir neppe liggende. Fra tirsdag vil temperaturen stige igjen, sier Berntsen.

Det er kald luft fra nordavinden som fører til temperaturfallet søndag. Langs kysten forventes det en temperatur på rundt fem grader.

Når sønnavinden setter inn tirsdag vil imidlertid temperaturen øke noe.

— Dette er forholdsvis normale temperaturer for å være midten av oktober. Det er ennå ikke veldig kaldt, sier Berntsen.

Pass på veiene

Fredag formiddag har ikke Statens vegvesen mottatt meldinger om problemer som følge av glatt føre, men de ber sjåførene om å ta hensyn til været.

— Generelt bør man være forsiktig på bruer, ved mindre bekker og lignende. Man bør passe seg for steder der sola ikke kommer ordentlig til. Nattefrost som gir rim på veibanen bør man passe seg for også på lavlandet, sier Anne Berget på Veitrafikksentralen.

— Hvis man skal opp på fjellet i helgen bør man også sko seg deretter, anbefaler hun.