Samtidig ble det beslaglagt store mengder patroner. I går ble 41-åringen fremstilt for varetektsfengsling. Fengslingsgrunnlaget er en tiltale som allerede er utarbeidet for eldre forhold, blant annet narkotika. ulovlig våpenbesittelse og ulovlig ammunisjon. I tillegg var han siktet for å ha oppbevart de 31 våpnene som ble beslaglagt tirsdag.

VÅPENBESLAG: Politioverbetjent Leif Vagle viser frem noen av våpnene som ble beslaglagt hos 41-åringen fra Lillesand. Foto: Hallgeir Oftedal

AntikviteterI retten bedyret han overfor tingrettsdommer Anita Hekneby at alle våpnene som er beslaglagt er antikviteter, og at de samme våpnene tidligere er beslaglagt av politiet og tilbakelevert. Denne forklaringen aksepterte tingrettsdommeren.

I avgjørelsen fra retten heter det at retten "ikke finner at det er godtgjort at det foreligger en kvalifisert gjentakelsesfare. Samtlige forhold i tiltalen er begått i 2010 og i begynnelsen av 2011. Den reelle begrunnelsen for at det nå skulle foreligge fare for gjentakelse, vil derfor være de nye forholdene i siktelsen. Disse gjelder brudd på våpenloven, og ett forhold av heleri av våpen. Det fremkom under fengslingsmøte at det er uklart om våpnene siktelsen gjelder er registreringspliktige, og om dette er våpen politiet har vært kjent med at siktede har oppbevart, men unnlat å beslaglegge fordi man har vurdert de som rene samlerobjekt. Retten legger til grunn at siktede har stor interesse for våpen som samleobjekt. Siktede har forklart at han har skaffet seg en ny hagle og en pistol siden politiet foretok ransaking på hans bopel siste gangen, de resterende våpnene har befunnet seg i hans bopel over lang tid. I følge Høyesterett skal det foreligge sterk grad av sannsynlighet for at siktede vil begå nye straffbare handlinger av en viss karakter for at det foreligger kvalifisert gjentakelsesfare. Disse villtårene er ikke oppfylt i foreliggende sak etter retten skjønn", skriver retten. Dermed ble han løslatt.

Utsatt for drapsforsøk

Den 41 år gamle mannen ble i mai 2010 forsøkt knivdrept av en 22 år gammel mann fra Lillesand utenfor huset sitt, også det i Lillesand. Den gangen ble det også beslaglagt våpen, og det er disse våpnene som igjen er tatt av politiet – for andre gang, sier den siktede.

En 22 år gammel mann fra Vennesla er dømt til ni års forvaring for dette drapsforsøket. 41-åringen skulle angivelig ha plaget 22-åringens kjæreste, som tidligere var kjæreste med 41-åringen. For å få slutt på plagingen tok han med seg en kamerat og dro til huset hvor lillesanderen bor. Der ble han angrepet bakfra og sterkt knivskadet.

Våpen gjemt i høyttalere

Under fengslingsmøtet i går ble det opplyst at politiet ved ransakingen tirsdag fant pistolen som var gjemt i noen høyttalere. Dette er våpen hvor den siktede lillesanderen har filt bort plomberingen, og det mener politiet er et forsøk på å gjøre våpnene funksjonsdyktige. Selv mener lillesanderen at dette bare er gjort for å gjøre våpnene mer attraktive som samleobjekter.

Under ransakingen tirsdag fant politiet en pistol, som for øvrig er meldt stjålet. Det ble samtidig beslaglagt 98 patroner kaliber 22 og 19 haglpatroner.

41-åringen har ikke tillatelse til å ha eller bruke våpen.

Lillesanderen har en lang og omfattende kriminell fortid, særlig knyttet til narkotika. 8. februar skal han møte i retten tiltalt for kjøp av en halv kilo amfetamin i november 2010. Sommeren og høsten samme år skal han ha solgt 130 gram amfetamin til en rekke andre personer. Politiet mener han også er involvert i overdragelse av 80 gram amfetamin.

Beslag i april 2010

23. april 2010, en måneds tid før drapsforsøket, beslagla politiet to pistoler og tre haglgeværer. Samtidig med våpenbeslagene fant politiet over 1300 forskjellige patroner til forskjellige typer skytevåpen.

I Kristiansand tingrett torsdag ba 41-åringens forsvarer, advokat Arvid Kjærvik, om at den siktede ble løslatt. Politiadvokat Stine Wassbrekke Gjøsund opprettholdt politiets krav om varetekt ut fra faren for gjentakelse av straffbare handlinger.

Politiet skal nå undersøke alle våpnene nærmere. Dersom noen av disse er produsert før 1890 er de å betrakte som antikviteter.

Den siktede 41-åringen var etter rettsmøtet sterkt opptatt av å gi politiet råd om hvor våpnene bør undersøkes. Han mente at Kripos ikke hadde den nødvendige kompetanse til å finne ut om våpnene var lovlige eller ikke.

— Dette er antikviteter og ikke våpen som kan brukes til noe, sa han til en av etterforskerne etter rettsmøtet.

Politiet krav om å vareteksfengsle ham frem til 8. februar, når han skal møte i retten tiltalt for blant annet narkotikaforbrytelser, ble altså ikke imøtekommet av tingretten.