KRISTIANSAND: Kristiansand tingrett har i en tidligere fenglingskjennelse fra januar betegnet 16-åringen som notorisk kriminell. Sommeren 2010 stod han bak 125 registrerte straffbare forhold. I perioden fra september 2010 til onsdag i forrige uke er han straffedømt for 33 straffbare forhold. Tirsdag ble han fremstilt i tingretten for varetektsfengsling siktet for 13 nye forhold.

Barnevernet sier at alle tiltak som kan hjelpe den 16 år gamle gutten er brukt opp. I to år, frem til oktober i fjor, var han på tvangstiltak. Det har ikke barnevernet lenger anledning til å bruke. Gutten kan frivillig ta opphold på institusjon, men må gi samtykke til tvangstiltak. Det har han foreløpig ikke gjort. Se oversikten over hva 16-åringen står bak

I nødbolig

Selv vil gutten bo hos sine foreldre. Der oppholdt han seg 14 dager i månedsskiftet januar/februar med husarrest fra klokka 20 til 08 i stedet for å sitte i varetektsfengsel. Senere har barnvernet skaffet ham nødbolig på Tinnheia. Men der vil ikke personalet lenger ha ham etter brudd på boreglene.Ifølge barnevernet er gutten negativ til alle foreslåtte aktiviteter og tiltak. — Det er beklagelig, men det er slik det er, sa en ansatt i barnevernet i tilknytning til fengslingsmøtet i Kristiansand tingrett.

Barn skal ikke i fengsel dersom de er under 18 år. Fengsling kan bare skje når dette er særlig påkrevd.

Kritisk til barnevernet

Under fengslingsmøtet rettet guttens forsvarer, advokat Geir Krydsby Kristiansen, sterk kritikk mot barnevernet. Nye regler fra slutten av januar setter strenge krav til behandlingen av barn som er kriminelle. De skal ikke sitte lenger enn 12 timer hos politiet før de eventuelt fremstilles for fengsling.

De har straks krav på advokat, og ingen skal kunne holdes varetektsfengslet lenger enn i to uker før saken prøves på nytt. Advokat Kristiansen kritiserer barnevernet i Kristiansand som manglende oppfølging av FNs barnekonvensjon fordi alternative oppfølgingstiltak overfor kriminelle ikke er utarbeidet.

Vil ha husarrest

Guttens mor vil ha sønnen i husarrest hjemme. Det vil også den 16 år gamle gutten. Men mor frykter ytterligere tiltak fra barnevernet dersom sønnen skal ha husarrest. I går felte mor tårer under fengslingsmøtet da sønnen fortalte at han helst ville hjem, og slett ikke i varetekt.

Kristiansand tingrett valgte å fengsle gutten i én uke. Retten fant ingen andre alternativer for å hindre gutten i å begå nye kriminelle handlinger.