KRISTIANSAND: – Det var jo helt vilt. Hvis guttene faller ned er de ødelagt for resten av livet, sier naboen, som ønsker å være anonym, til Fædrelandsvennen.

Han reagerte da han så unge polakker som stod usikret i ei gardintrapp fem meter over bakken og skrapte maling på et hus i Bellevue på Grim. Først varslet han arbeidstilsynet.

– Klokken 11 varslet jeg dem, og fikk beskjed om at de skulle se på saken. Men da jeg ringte opp igjen kl 15.15 sa de at de ikke hadde hatt tid, forteller naboen.

Grep inn selv

Da tok han saken i egne hender, og gikk bort for å snakke med polakkene selv.

– Det så forferdelig skummelt ut, så jeg ba dem om å komme ned, og det gjorde de med en gang. De kjente ikke til arbeidsmiljøloven, og har kommet hit for å få seg et levebrød, sier naboen.

Han poengterer at han ikke ønsker å starte en nabostrid, men var bekymret for arbeidernes liv og helse da han grep inn.

STREKKER SEG: På nest høyeste trinn balanserer polakken. – Hvis de faller ned er de ødelagt for resten av livet, sier naboen, som meldte ifra til Arbeidstilsynet. Foto: Tipser

– Nå håper jeg huseieren ordner opp. Vi må ta godt i mot utenlandske arbeidere. Jeg håper de får ordentlig betalt og ikke blir ofre i dette, sier naboen.

Fortvilet huseier

Eieren av huset, som har hyret inn polsk arbeidskraft, ble selv bekymret over hvordan polakkene arbeidet i høye stiger. Men hun hevder hun ikke visste det var så farlig som bildet med gardintrappen viser.

– Jeg ble bekymret selv da jeg så de sto i stigene sine. Da spurte jeg sjefen deres om de hadde forsikringen i orden, og det fikk jeg til svar at de har, sier huseier.

Men når hun skjønner hvor alvorlig situasjonen er, lover hun å ta kontakt med polakkenes sjef igjen.

– Da kommer jeg til å kreve en skriftlig bekreftelse på at forsikringen er i orden. Hvis ikke jeg får det i kveld så får de ikke lov å fortsette arbeidet torsdag morgen, sier hun.

– Føler oss trygge

Stilmach Krzyfztof er en av de polske arbeiderne og ansvarlig for sikkerheten. Han sier de vanligvis bruker stillas eller lift på denne typen arbeid.

– Noen ganger må vi gjøre ting annerledes. Her var det ikke mulig å bruke stillas eller lift. Vi følte oss trygge der vi sto i gardintrappen, sier han.

Krzyfztof lover at de vil bruke stillas når de skal male huset, men at de ikke hadde stillas tilgjengelig i dag.

IKKE TID: Arbeidstilsynet hadde ikke tid til å se på tilfellet onsdag. Foto: Tipser

Oppdragsgiver har ansvaret

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med tilsynsleder og inspektør i Arbeidstilsynet i Kristiansand, og også regiondirektør for Agder-fylkene, Telemark og Vestfold. Ingen av dem har anledning til å kommentere saken onsdag ettermiddag.

Pressekontakt i Arbeidstilsynet, Per Olav Hernes, sier dette til Fædrelandsvennens henvendelse:

– Oppdragsgiver har ansvaret for sikkerheten for de som arbeider der. Det sier loven. Mange blir overrasket over dette, men det er like store krav til private arbeidsgivere, sier Per Olav Hernes.