ARENDAL: — Det er noe som skurrer når noen sender ut en melding om kreftskandale på sykehuset, og Fædrelandsvennen har en sak så raskt ute med dette budskapet, sier Høyre-ordføreren fra Arendal.

Han mener det er krefter i Kristiansand som er ute etter å ramme sykehuset i Arendal. Overfor NRK Sørlandet ga han mandag uttrykk for at Fædrelandsvennen var en del av dette.

— Noen må ha hatt en agenda. Muligens har det vært et samarbeid med sykehuset og Fædrelandsvennen, sa Halvorsen til NRK før han la til:

— Her må det ha vært avtalt spill.

Halvorsen gikk også kraftig ut i Agderposten lørdag der flere sentrale politikere fra Aust-Agder kritiserte sykehusledelsen.

- Ingen skandale

Fædrelandsvennen har gjennom flere saker skrevet at det er tallet på reoperasjoner etter tarmkreftoperasjoner i Arendal er vesentlig høyere enn i Kristiansand og gjennomsnittet for resten av Norge. Dette har avisen og andre medier på Sørlandet omtalt som "kreftskandalen". NRK Sørlandet og Fædrelandsvennen brakte nyheten samme dag.

En foreløpig rapport sa at opp til en av tre pasienter måtte reopereres. Etter en grundig gjennomgang ble dette nedjustert til en av fem pasienter. Dette er dobbelt så høyt som gjennomsnittet i Norge. Totalt måtte 18 av 92 pasienter gjennom ny operasjon i 2011 og 2012 i Arendal. Komplikasjoner hos 19,6 prosent av kreftpasientene førte altså til reoperasjon.

I Kristiansand måtte seks av 122 pasienter gjennom ny operasjon.

Overfor Fædrelandsvennen er Halvorsen mest opptatt av at det er kritikkverdig å gå ut med tall før de er kvalitetssikret.

— Dette viser seg ikke å være noen skandale. Man har skremt pasienter og store deler av befolkningen ved å gå ut med uriktige tall. Det er svært kritikkverdig, sier Halvorsen.

- Og dette mener du er avtalt spill mellom sykehuset og Fædrelandsvennen?

— Noen må ha snakket sammen. Noen må ha uttalt seg. Ellers hadde det vært umulig for Fædrelandsvennen å lage dette oppslaget, sier han.

- En slags konspirasjon?

— Nei, det uttrykket er det ikke jeg som har brukt. Men jeg mener de som uttaler seg burde konferere med ledelse og styret før de uttaler seg. Her har noen bevisst gått ut, så viser det seg at det er feil, sier Halvorsen.

Fri rolle

Einar Halvorsen mener mange på sykehuset er enige med ham, men tror ikke de tør å gå ut så kraftig av frykt for å bli uglesett.

— Jeg har en fri rolle, og den akter jeg å benytte meg av, sier han.

Ordføreren mener noe må gjøres for å bedre bedriftskulturen på Sørlandet sykehus, slik at de samarbeider bedre.

- Du er ikke redd for at dine uttalelser bidrar til at striden mellom Arendal og Kristiansand blusser opp igjen?

— Nei, dette er så alvorlig at jeg er nødt til å si ifra, sier ordføreren.

- En del av vår åpenhetspolitikk

Sørlandet sykehus sier at det var i henhold til vanlig praksis å legge ut meldingen som sa at for mange pasienter i Arendal måtte opereres på nytt for tykktarmskreft.

— At vi skulle ha et samarbeid med Fædrelandsvennen har ingen rot i virkeligheten. Vi har overhodet ikke hatt noe ekstraordinært samarbeid med mediene i denne saken, eller i noen andre saker, sier informasjonssjef Rune N. Jonassen ved Sørlandet sykehus.

Han sier at det er en del av sykehusets åpenhetsstrategi å legge ut denne typen informasjon på sykehusets internettside.

— Dette var også en del av en orientering til styret, og vi legger alle våre styresaker på nett før styremøtet, presiserer Jonassen.

De la ut en melding med overskriften "For mange pasienter må reopereres" 18. mars klokken 20.50 på kvelden.

"Sørlandet sykehus setter i gang strakstiltak etter at det er oppdaget høy andel reoperasjoner av pasienter med tykktarmskreft. Opp mot en tredel av pasientene som er operert i Arendal har fått komplikasjoner som medførte ny operasjon", sto det i meldingen.

Denne ble fanget opp av Fædrelandsvennens journalist og av NRK Sørlandet.

— Det ville vært verre om vi ikke informerte om slikt, sier Jonassen.

Han sier at tallene ikke er gått tilbake på. Tallene 18. mars var basert på en delrapport til kreftplanen. Tallene er revidert etter ekstern gjennomgang.

- Flere ting gjør dette til en skandale

Sjefredaktør Eivind Ljøstad mener at arendalsordføreren kommer med absurde, konspiratoriske og udokumenterte påstander.

— I motsetning til de påstandene Einar Halvorsen går ut med, så har vi basert vår journalistikk på fakta som kan dokumenteres. Det ble slått alarm på sykehuset om store forskjeller i tallet på reoperasjoner ved sykehusene i Arendal og Kristiansand. Selvsagt skal vi skrive om en slik sak, sier sjefredaktør Eivind Ljøstad i Fædrelandsvennen.

Han sier at det selvsagt ikke har vært noe samarbeid med sykehuset og Fædrelandsvennen i denne saken, og peker på at NRK Sørlandet hadde nyheten ute samme dag.

— Det er alvorlig å bli beskyldt for å ha en agenda mot sykehuset i Arendal. Det undergraver alt vi står for, sier Ljøstad.

Han peker på at sykehuset er en svært viktig institusjon i landsdelen som mediehuset følger etter beste evne.

- Var det riktig at Fædrelandsvennen å kalle det en skandale?

— Slik jeg ser det, så er det absolutt grunn til å kalle dette en skandale. Først og fremst fordi det er så mange tilfeller av reoperasjoner. Videre er det avdekket mangelfull kontroll, og at forholdene burde vært oppdaget og ryddet opp i tidligere. I tillegg kommer dette spillet i ettertid. Flere ting gjør dette til en skandale, sier Ljøstad.