OSLO: — Når omstillingene i Oslo-området er i vater, vil det være naturlig å se på en ny inndeling, sa Gahr Støre i sin tale til landsmøtet fredag formiddag.

Helseministeren støttet dermed Vest-Agder Ap, som ønsker å dele opp Helse Sør-Øst i mindre regioner. Delegatene fra Aust- og Vest-Agder står samlet bak forslaget, som også har støtte fra flere andre fylkeslag.

— Støre var tydelig på at vi må se på en ny oppdeling. Det var det vi ønsket å høre og er kjempefornøyd med det han sa i talen, sier fylkesleder i Vest-Agder, Linda Verdal.

Etter det Fædrelandsvennen kjenner til var det mye diskusjon rundt hva Støre skulle si i talen sin til landsmøtet. Helsedepartementet skal ha vært redd for at ordlyden ble for sterk.

Verdal mener at Helse Sør-Øst med sine to millioner pasienter er altfor stor og at uroen i denne helseregionen er langt større enn i de tre andre.

Støre ga ellers uttrykk for at regionene er viktige for den politiske styringen av sykehusene. Han mener den styringen vil bli svekket dersom regionmodellen legges ned.

— Det vil bli mer sentralisering og lenger unna for særlig vest, midt og nord. Derimot er vi for å justere og videreutvikle modellen, slik vi har vært år for år, om det gir bedre resultater, sa Støre.

Han advarte også mot "markedstenkningen til Høyre og Frp".

— Den vil bli dyrere for samfunnet, fordi sykehusene skal betale deler av de privates profitt, sa Støre.