KRISTIANSAND: På en benk utenfor Sparebanken Pluss i Kristiansand har Pudi Ileona fra Moldova nettopp lært å legge opp et strikketøy.

— Hun er veldig ivrig. Hun og de andre jeg har lært opp, strikker på kveldene og når de sitter på gata. Så kjøper jeg det de har laget, forteller Kari Bø Olafsson.

Hun har 21 års erfaring som misjonær i Etiopia og Kenya. De sju siste årene i Etiopia drev hun et eget arbeid der hun lærte kvinner håndarbeid. Resultatet ble fem små bedrifter.

Selvhjelp

Nå er noe av det samme i ferd med å skje i Kristiansand.

— Jeg så alle som satt i Markens og tigget. Folk skrev den ene artikkelen etter den andre i avisen og spurte om vi skulle gi til dem og om pengene gikk til bakmenn. Jeg tenkte at jeg i hvert fall ville gjøre noe, sier hun.

Hun fant fram strikkepinner og restegarn og gikk ned i Markens. Der kom hun i kontakt med Pudi Ileona.

— Hun kunne ingen ting i begynnelsen. Ting som var veldig enkelt gjorde hun veldig komplisert. Men nå er hun blitt veldig flink.

De siste ukene har hun skaffet stadig mer garn og strikkepinner og hatt enkel undervisning for flere av tiggerne. En av tiggerne har fått briller for å kunne klare håndarbeidsjobben.

— Jeg har vært her nesten hver dag siden jeg begynte og tenker å holde på til jeg skal på ferie i juli.

Kjøper tilbake

Kari Bø Olafsson mener folk i Norge har for mye penger og at de fleste kunne ha klart seg med mindre. Og hun mener de i hvert fall har råd til å gi.

Selv har hun brukt rundt 1500 kroner på å kjøpe tilbake det tiggerne har strikket.

— Når de får 50 kroner for å strikke en liten lapp, så reagerer de veldig positivt. Vi er jo styrtrike sammenlignet med dem, og får penger inn på konto hver måned. De sitter her på gata og har ingen ting. Ofte har de barn de har forlatt hjemme også, sier Olafsson.

Hun har ennå ikke funnet ut hvordan hun skal selge håndarbeidene som tiggerne har laget, men kanskje blir de solgt på Torvet i sommer.

— Og så kan det jo hende at noen som leser dette vil kjøpe, sier hun.

Nettbutikk

I tillegg til håndarbeidskurs på gateplan i Kristiansand, har Kari Bø Olafsson fått i gang en langt større virksomhet i Etiopia. Der driver hun Ethiocraft som har fått i gang fem små bedrifter der kvinner lager håndarbeid

Selv besøker hun dem en gang i året og har egen nettbutikk.

— Det begynte med en kvinne som jeg skulle lære opp. Så kom det flere, og så var det i gang, sier hun.

Sunnere

På benken utenfor Sparebanken Pluss har Pudi Ileona lagt opp strikketøyet sitt.

— Jeg liker dette, sier hun.

— Og jeg må bare få si en ting til, sier Kari Bø Olafsson.

— Det er mye sunnere å få penger for et arbeid man gjør enn å bare gi!