LINDESNES: — Det er en morsom jobb å være politiker. Det er gøy. Det er et privilegium å få være med og styre utviklingen av samfunnet, sier Janne Fardal Kristoffersen (42), ordfører i Lindesnes.

For ni år siden sa hun ja til å stå på valglisten for Høyre. For to år siden ble hun ordfører.

— Det er ikke vanskeligere for en kvinne enn for en mann å være politisk aktiv, men du må være typen som trigges av utfordringer og ønsker å gjøre noe for lokalsamfunnet. Det handler mer om personlige egenskaper, sier hun.

Påfører dårlig samvittighet

Men Kristoffersen slipper ikke unna spørsmålet som aktive kvinner pleier å få på Sørlandet.

— Det eneste spørsmålet som ergrer meg å få, er spørsmål om hvordan det går å kombinere rollen som politiker med omsorgsoppgavene hjemme. Det får jeg ofte fra politikere, innbyggere og fra journalister. Jeg tror veldig sjelden menn får det spørsmålet. Og det spørsmålet er med å skape dårlig samvittighet; som et budskap om at jeg har valgt bort oppgavene hjemme til fordel for politikken, sier Kristoffersen.

Hun har tre barn, som nå er i tenårene.

— Hverdagen som ordfører er travel, men hvis en er flink til å prioritere, er det fullt mulig både å være aktiv i politikken og gjøre en grei jobb på hjemmebane, sier hun.

Tok tak

Da hun ble politisk aktiv, bestemte hun seg for å ta tak i den dårlige likestillingssituasjonen i hjemkommunen. Blant annet ble hun bevisst på hvordan kvinner må motiveres for å delta i politikken.

— Når det nærmer seg fristen for å levere inn valglistene, tar partiene ofte en panisk ringerunde for å få folk til å stå på listene. Det funker ikke overfor kvinner. Ringer du dem midt i middagslagingen, vil du få nei, og de vil si at de ikke synes de selv er flinke nok. Menn reagerer annerledes og synes det er hyggelig å bli spurt. De tenker ikke på om de er faglig dyktige nok, sier hun.

Dessuten tenker kvinner oftere på synligheten.

— Særlig tenker kvinner på mediefokuset i politikken, at de må fronte saker og vil få kritikk. Noen synes det virker vel tøft, og det bidrar til at de takker nei.

Ulik holdning til hjemmet

Men oftest møter Kristoffersen det argumentet som ergrer henne mest.

— Veldig mange kvinner sier de kunne tenke seg å være politisk aktive, men at de opplever at de ikke har anledning til det på grunn av husarbeid, barn og oppgaver hjemme. Det burde være sånn at far i det samme hjemmet har det på samme måten, men det er veldig sjelden menn bruker det som argument for å si nei. Bare to menn har gjort det som jeg har ringt til, mens jeg har fått det svaret fra minst 50 kvinner, sier Fardal Kristoffersen.

Hun er stolt av at Høyre førte opp fem kvinner av de åtte øverste plassene på valglisten i 2011. Likevel er bare to av de fem som ble valgt inn kvinner.

— Uansett hvor mye partiene jobber for å få fram kvinner, er det velgerne som bestemmer. Og de kumulerer menn, sier Kristoffersen.