OSLO/VALLE: Finans— og korrupsjonsgruppen i Oslo politidistrikt mottok i sommer en anmeldelse av Vegdirektoratet og veidirektør Terje Moe Gustavsen, skrevet av entreprenør Steinar Nomeland fra Valle og sjåfør Helge Tollefsen. Forholdet handler om angivelig tjenesteforsømmelse i spørsmålet om bremsekontroll for tyngre kjøretøy. Anmeldelsen kom etter en tids lengre granskning av saksforholdet av to privatetterforskere, som en rekke lastebileiere og entrepenører på Sørlandet sto bak.

Nå har Oslo politidistrikt henlagt anmeldelsen. Begrunnelsen er manglende kapasitet til å etterforske saken nå, og Oslo-politiet opplyser at henleggelsen skjer etter gjeldende retningslinjer for hvilke saker det skal prioriteres ressurser til.

Steinar Nomeland og Helge Tollefsen har anket henleggelsen til statsadvokaten og håper saken ikke er over med dette.

— Dette berører sikkerheten på norske veier. Det er en altfor viktig sak til ikke å se nærmere på, sier Nomeland.

Han mener svikt og feil på rulleprøvene kunne vært utbedret ved å supplere prøvene som nå foregår på ruller i lav fart med såkalt retardasjonsmåling på vei.

Hos Vegdirektoratet har man de senere årene fremholdt rulleprøvene som bransjestandard, og blant annet henvist til et nytt EU-direktiv om dette.