KRISTIANSAND: Det viser tall som Anne Grethe Vhile, personalsjef ved Sørlandet sykehus la fram for sykehusstyret torsdag. Mens mellom tre og fire prosent av mennene er syke, er det mellom sju og åtte prosent av kvinnene som er sykmeldt.

Ingen forklaring

— Vi har ikke noen forklaring på dette, men det er en viktig del av forskningsprosjektet vi har satt i gang, sa Vhile til sykehusstyret.

På oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet utfører Sørlandet sykehus et pilotprosjekt som skal avdekke årsaker til sykefravær generelt, og også årsaker til at kvinner er mer syke enn menn.

Over 3500 ansatte ved sykehuset har svart på en omfattende spørreundersøkelse, det innebærer 65 prosent av alle ansatte med mer enn 30 prosent stilling.

— Dette gir oss et godt datagrunnlag for denne forskningen, sa Vhile.

Deltidarbeid

Forskerne skal blant annet se på om omfanget av deltidsarbeid blant kvinner øker fraværsstatistikken.

Men allerede nå har prosjektet avslørt at sykehusets arbeid for å redusere antall deltidsstillinger, rammer sykmeldte.

— Færre deltidsstillinger gjør at det blir færre muligheter for mennesker som trenger reduserte stillinger fordi de er delvis sykmeldt, fortalte Vhile.

Tillitsvalgt for sykepleierforbundet, Bjørg Synnøve Nikolaisen, bekrefter at sykefraværet øker fordi sykmeldte blir stående i kø og vente på å få deltidsstillinger.

Sykehus-strid

Sykehus-striden mellom Arendal og Kristiansand hører også med blant tema forskerne vil se på.

— Vi vet at det er høyt spenningsnivå som rammer arbeidsmiljøet, sier Vihle.

Styremedlem Lars E. Hanssen lurte på om sykefraværet også kan skyldes hva slags jobb som bekles, ikke bare hva slags kjønn de har.

— Vi vet jo at flere menn er i ledende stillinger og flere kvinner er helsefagarbeidere. Er det noe so mtyder på at sykefraværet blant menn stiger når de går inn i typiske kvinneryrker, spurte Hanssen.

— Det er vi også spent på, vi har indikasjoner på at sykefraværet blant menn stiger når de går inn i kvinneryrker, men vi vet for lite ennå, sa Vhile.

Gravid

Gravide kvinner på sykehuset har også fått spesiell oppmerksomhet. De har fått tilbud om et spesielt tiltak, som heter "Med barn i magen på jobb". I følge Vihle har dette ført til lavere sykefravær blant gravide. Bare i fjor deltok 150 kvinner i dette prosjektet.

Fire avdelinger med spesielt høyt sykefravær skal følges ekstra nøye, og dessuten skal det gjennomføres 40 dybdeintervjuer med kvinnelige og mannlige sykepleier. Prosjektet skal pågå til utgangen av 2015. ## Lavt fravær

Sørlandet sykehus har et sykefravær som er blant de laveste i hele Norge.

Når forskningsresultatene foreligger vil de danne grunnlaget for hva slags tiltak Helse og omsorgsdepartementet vil innføre for å redusere sykefraværet.

Styremedlem Eyolf Bakke formulerte sykehusstyrets reaksjon på dette:

— Dette er jo fantastisk med et så stort prosjekt, dette vil gi et kjempeinteressant materiale.