I området Furumoen har velet satt opp veiskilt for egen regning, her venter de utålmodig på at veiadressene skal bli offisielle. Prosjektleder for veinavnene i Audnedal kommune Jon Lende forsikrer at det snart skal skje. Foto: Jarle R. Martinsen
Johan Snartemo (t.h.) er en av beboerne på Furumoen, her sammen med prosjektleder i kommunen Jon Lende. Snartemo synes det skal bli greit med veinavn. Foto: Jarle R. Martinsen
Veien mellom Vigeland og Konsmo har bare hett fylkesvei 460. Men nå skifter den navn til Audnedalsveien. Foto: Jarle R. Martinsen

AUDNEDAL: — Ja, her har det alltid hett Furumoen. Så da er det fint at det fortsetter slik også som en veiadresse, synes huseier Johan Snartemo på Konsmo i Audnedal.

Tall fra Statens Kartverk viser at 27 prosent av alle veier på Sørlandet fortsatt mangler adresse. Seks kommuner mangler totalt veinavn: Audnedal, Hægebostad, Gjerstad, Vegårshei, Bygland og Valle.

Mangler navn

Og flere kommuner mangler navn på store deler av sitt veinett. Birkenes mangler for eksempel på 60 prosent av veiene, Åmli 39 prosent, Evje og Hornnes 61 prosent, Marnardal 81 prosent, Lindesnes 86 prosent, Lyngdal 58 prosent og Sirdal 90 prosent.

I bykommunene Mandal mangler 12 prosent av veiene navn og i Farsund så mye som 43 prosent.

I Kristiansand og Arendal er det best stelt med bare to prosent uten veinavn.

— Det gikk overraskende bra å finne navn til veiene. Mye handlet om å snakke med innbyggerne og høre hva de syntes, forteller Reidar Ågedal som har vært leder for veinavnkomiteen i Audnedal.

Dialektnavn

73 kommunale og fylkeskommunale veier i Audnedal har nå fått navnene sine godkjent. Først etter forslag fra komiteen, så i de politiske organer i kommunen og til slutt hos Språkrådet. For hva med et navn som Kjørkeveien som er en stikkvei ved Konsmo kirke?

— Det er dialektnavn som Språkrådet syntes var helt greit, forteller Ågedal.

Å gi alle veier navn og alle eiendommer adresser er viktig av en rekke grunner. Med en stadig sentralisering av alarmsentralene til nødetatene kan man ikke alltid forvente at det sitter folk med detaljerte lokalkunnskaper når det haster.

Med veiadresse er det mye lettere å finne fram, ikke bare for nødetatene, men også for Posten, godstransport, renovasjon, drosjer eller helse- og omsorgstjenestens biler.

Ikke bare ukomplisert

Audnedal kommune har satt en million kroner til prosjektet, en betydelig sum for en så liten kommune.

— Vi brukte åtte måneder på å forslå og få godkjent navnene, forteller Ågedal.

Helt ukomplisert har det ikke vært. For eksempel har det blitt kluss når Audnedal deler samme vei med nabokommunen Lyngdal. Så foreløpig heter Audnedals del av denne veien Kvåsheiveien, mens Lyngdal bruker navnet Undelandsveien på sin del av kommunegrensen.

Derimot har det gått helt fint å bli enige med naboen Lindesnes i sør om at dagens fylkesvei 460 som nå er uten navn skal heter Audnedalsveien helt fra rundkjøringen på E 39 og oppover dalen.

Alle får adresse

Nå skal alle eiendommene få adresse som for Audnedals vedkommende er 1086 adresser. Så skal veiskiltene lages.

— Vi skal etter hvert innhente anbud på laging av skiltene, sier prosjektleder i teknisk etat Jon Lende. Hvordan kostnadene skal fordeles mellom de kommunale veiene og de fylkeskommunale veiene er ikke avklart.

Lende sier at skiltene kommer opp på sensommeren neste år.

- Kan stå om liv

Prosjektleder Inger Margrethe Kristiansen i Statens Kartverk oppfordrer kommunene til å sette av penger til veiadresser i budsjettene som legges i disse dager.

— Vi ser at veiadressearbeidet konkurrerer om ressursene med mange andre gode formål. Siden dette ikke er lovpålagt, kommer det ofte i bakerste rekke. Men selv om manglende veiadresser kanskje ikke høres like dramatisk ut som mye annet som står høyt på dagsordenen i kommunene, så handler det faktisk om liv og helse, sier hun.

Hun påpeker at med stadig mer sentraliserte alarmsentraler oppstår det rett som det er misforståelser når adressen er mangelfull, ikke minst i områder der man fortsatt opererer med gårds- og bruksnummer og der det mangler gateskilt og husnummer.