KRISTIANSAND: — Hvis virksomheter skal lykkes, bør de være mer bevisste på hva som skal til for å tiltrekke seg de beste lederne og på hva som skal til for å få dem til å bli, sier Frank Amundlien og Stefan Jensen i SelectionPartner.

På bakgrunn av 217 svar fra ledere på en spørreundersøkelse i uke 43 i år, har de et bilde av hva ledere ser etter hvis de skal skifte jobb:

— Det viktigste lederkandidater ønsker er nye utfordringer. I stadig økende grad ser vi at ledere også vil ha økt fleksibilitet. Arbeidsgivere tror ofte at lønn er det viktigste når folk skal skifte jobb, men det er det ikke, sier de.

De mener bedrifter bør bruke informasjon om ledernes ønsker når de utformer stillingsannonser.

— Mange lister opp krav og arbeidsoppgaver, men glemmer å være tydelige på hva de kan tilby, sier de.

Fleksibilitet

— Å være leder i dag er mer krevende enn noen gang. Bedriftseierne stiller større krav til fortjeneste og vekst, og lederne kjenner et større leveransepress. Bedrifter stiller større krav til at lederne skal være tilgjengelige og innfri kravene. Bedrifter som glemmer å legge opp til fleksibilitet, går i en felle. Da kan de tape kampen om å tiltrekke seg nye ledere og står i fare for å miste dem de har, sier de to.

Fra de startet årlige jobbskifteundersøkelser for tre år siden har SelectionPartner sett ledernes ønske om fleksibilitet øke fra seks prosent i 2011 til 13 prosent i år. To av ti potensielle jobbskiftere vil helst ha nye lederutfordringer hos sin nåværende arbeidsgiver, men de er enda mer opptatt av fleksibilitet enn de som vil ha ny arbeidsgiver.

Undersøkelsen viser også at kvinnelige ledere er mest opptatt av arbeidsmiljøet hvis de skal bytte jobb. I forhold til sine mannlige kolleger er de mindre opptatt av nye utfordringer, og noe mer opptatt av trygghet.

Ledere blir stadig mindre opptatt av nye utfordringer enn de var for tre år siden, da 26 prosent av mennene så det som viktigst, mot 17 prosent i år.

Slik fordeler svarene seg fra 217 personer som har deltatt på jobbskifteundersøkelsen til SelectionPartner i oktober i år.

Ønsker utvikling— Våre undersøkelser viser at det først og fremst er ønske om faglig utvikling som driver folk til å skifte jobb. Men også lønn har betydning, sier Maalfrid Brath, konsernsjef ManpowerGroup.

— Vi ser at det er innholdet i jobben og utviklingsmulighetene som avgjør hvor lenge folk blir i jobben. Og de yngre har kortere tidshorisont enn de som har passert 40, sier hun.

— Det blir stadig større kamp om talentene i arbeidsmarkedet, og skal bedriftene lykkes i å beholde dem, er det viktig å tenke gjennom hvordan de kan sørge for å gi arbeidstakerne kompetanseutvikling samt tilby jobbskifte innad i bedriften. Skal de klare å beholde mennesker over tid, må de tenke gjennom hvordan de utvikler og motiverer. For større bedrifter er det enklere å tenke mobilitet enn for mindre. De små bør først og fremst tenke på å gi mer ansvar og sørge for konstant utvikling av sine ansatte, sier Brath.

– Ofte skvis med sjefen

Nye utfordringer er en av de viktigste grunnene til at ledere vil skifte jobb, ifølge Glenn Olsen, daglig leder i Bemanningsbyraaet.

— Pluss det at de kommer i skvis med sine overordnede eller styret, og ikke er enige om veien videre. Men et ønske om fleksibilitet, har jeg ikke hørt fra noen lederkandidater hos oss. Men jeg har hørt det fra ansatte generelt.

— Mange arbeidstakere bytter jobb på grunn av at de er misfornøyd med sin nærmeste leder. Mange har lyst til prøve noe nytt. Har man det greit, blir mange lenge, gjerne sju, åtte, ti år. En tommelfingerregel er at hver sjette arbeidstaker vurderer å skifte arbeidsplass, sier Olsen.