BYGLAND: — Det er ikke lett å være en liten bedrift i dag, sier Julia Stray ved Ose Turistheim i Bygland til Fædrelandsvennen. Hun peker på den tomme fryseboksen med Hennig-Olsen Is-logo på. Etter 11 år med jevnlige leveranser fra Sørlandets egen iskremfabrikk er det nå slutt.

Det var for tre måneder siden at Ose Turistheim fikk beskjed fra Asko/Norgesgruppen om at bilen med iskrem og andre dagligvarer ikke lenger vil stoppe og levere is til turistheimen.

— De sier at vi er for liten kunde til at de vil stoppe her, sier Stray og kikker bort på riksvei 9, 100 meter fra inngangsdøra til det vesle trehotellet.

Reddet av konkurrenten

Stray synes det er ille at turistheimen ikke lenger får lov til å selge is fra Sørlandet, midt i Setesdal på et sted som innvaderes av sørlendinger og turister i månedene som kommer.

— Det hadde vel ikke tatt sjåføren mer enn sju minutter å lempe av isen, sier Julia Stray.

— Men heldigvis stiller Diplom-Is opp. De kommer både med ny fryseboks og varer. Hvis ikke hadde vi ikke kunnet solgt is på 17. mai, sier hun.

Landsomfattende avtale

Christopher Johnsen i Asko bekrefter situasjonen.

— Vi har overtatt distribusjonen av is fra Hennig-Olsen Is. Da har vi satt en grense for hvor små kunder vi kan levere til. Det er ikke med lett hjerte vi gjør dette, men dette skjer på landsbasis som følge av en avtale mellom Norgesgruppen og Hennig-Olsen Is, sier Johnsen.

Han vil ikke si noe om hvor store kundene må være for at «isbilen» skal stoppe.

Regionsjef i Hennig-Olsen Is, Trond Erling Kleppe, sier han vil vurdere situasjonen og at han ser de har utfordringer i forhold til å få med seg små kunder i Setesdal og andre steder.