DEMONSTRERTE: Sørlandspolitikere og andre engasjerte demonstrerte for bedre sørlandsveier under aksjonen i Oslo. Foto: Jon Danielsen

OSLO: — Det ble en god og verdig markering. Vi var her. Mer kan vi ikke gjøre, sa ordfører i Mandal, Tore Askildsen etter fakkeltoget i hovedstaden. Cirka 40 demonstranter gikk fra Youngstorget til Stortinget. Planen var å tenne 598 fakler, en for hver person som omkom i møteulykker i Norge fra 2006 til 2012. Over 550 av faklene for ble utent.

— Symbolsk har vi tent 598 fakler, sa Askildsen.

Samlet

Frontkollisjon_1.jpg Foto: Jon Danielsen

Ordførerne i Mandal, Lindesnes, Marnardal, Audnedal og Åseral, samt fylkesordfører Terje Damman gikk samlet for bedre vei på Sørlandet. De er spesielt opptatt av at E 39 skal planlegges som firefelt helt fra Kristiansand til Stavanger.— Vi er skuffet over at det i Nasjonal Transportplan ikke planlegges for fire felts vei helt fra Kristiansand til Stavanger, sa ordfører i Lindesnes Janne Fardal Kristoffersen under en debatt før fakkeltoget.

Der fikk sørlandspolitikerne støtte fra flere andre norske politikere, blant annet Bård Hoksrud fra Telemark Frp og Lars Salvesen, kristiansander som er varaordfører for KrF i Akershus. De pekte begge på norske veiprosjekter som var for små kort tid etter bygging, for eksempel Grenlandsbroa.

Tofeltesveien her var for liten allerede ti år etter den ble bygget.

Viktig for innlandet

Tre av ordførerne som gikk i fakkeltog har ikke E 39 gjennom kommunen sin. Likevel mener de at det er en viktig fellessak for landsdelen.

— Våre innbyggere og vårt næringsliv er også avhengig av en god E 39, sa Tønnes Seland fra Audnedal.

Fakkeltoget frem til Stortinget ble avsluttet med appell av fylkesordfører Terje Damman. Selv om verken riksdekkende medier, stortingspolitikere eller store folkemasser samlet seg rundt dem, mener Damman at de fikk brakt frem budskapet sitt.

I sin appell fortalte han en personlig historie om en bekjent som hadde blitt skadet under en møteulykke på sin jobbvei mellom Mandal og Kristiansand.

— Mange ganger hadde hun lurt på når det var hennes tur. Denne dagen kom. Veien var ikke bred nok for hennes bil, en syklist og et møtende vogntog. Kollisjonen ble kraftig, men heldigvis ingen dødsulykke denne gangen, sa Damman.

Han tok det ikke så tungt at ikke flere fikk med seg hva han sa.

— Vi viser at vi vil noe, og at vi står samlet. Vi hadde ønsket flere i toget, men de nasjonale politikerne får nok med seg hva vi mener, sa Damman etter sin appell.

Lobbyister

Det støttet også leder for foreningen Nei til Frontkollisjoner, Geirr Tangstad-Holdal.

— For oss er det viktigste å ha en god aksjon. Vi fokuserer ikke på hvor mange som er her, sier han. Foreningslederen peker på at de i tillegg driver aktiv lobbyvirksomhet i gangene på Stortinget. Den nasjonale veikonferansen de arrangerte samme dag hadde da også besøk av flere nasjonale politikere, blant andre Høyre-leder Erna Solberg.