MANDAL: Det er grålysning fredag morgen, og Jeanette Vatne (70) fra Mandal har knapt fått sukaten ut av øynene da det ringer på mobilen hennes.

— Datamaskinen din er i ferd med å kræsje, du må handle raskt, sier stemmen i den andre enden.

Han presenterer seg som ansatt i Microsoft, og bedyrer at han ringer fra Long Island i New York.Mannen snakker som en foss, og det står "Withheld" (skjult nummer) på displayet. Vatne blir så tatt på senga at hun gjør som han sier, og starter opp maskinen.

— Jeg er opprinnelig amerikaner, og hørte med en gang at han snakket med kinesisk aksent. Men han hadde mitt fulle navn, og scenariet føltes troverdig der og da, forteller hun.

Musa gikk av seg selv

I løpet av få minutter har "kineseren" fått Vatne til å åpne programmer, trykke på lenker og lese opp informasjon fra skjermen.

På kort tid har han full kontroll over pcen.

- Musa gikk av seg selv over skjermen, forteller Vatne.

— Det var skremmende. Et virusprogram gikk fra å vise 4000 til over 19.000 virus, og han spurte til og med om jeg kunne se tallet.

Vatne gjentar tallet for mannen på telefonen. 19.000. Det er åpenbart for henne at maskinen hennes er infisert til bristepunktet. Hun har trodd på ham hele tiden, men nå begynner hun å stusse veldig over oppførselen hans:

- Jeg spurte om jeg kunne få nummeret hans, men det var visst ikke mulig. Han forklarte med ett at han ringte fra Santiago, og det ligger jo ikke på Long Island, akkurat.

Ville ha penger

Så handler alt om penger.

"Vi kan hjelpe deg, men da må du betale inn 1300,- kroner via Western Union, så vil du få et livstidsabonnement. Du vil være fullbeskyttet mot virus for resten av livet," forsøker han seg med.

- Da tenkte jeg: "Nei, nå! I'm outta here", sier Vatne, og hun klasker til slutt på røret.

Etter å ha summet seg, ringer hun Telenor, banken og politiet.

— Jeg måtte jo sperre kontoene mine, og bega meg til politihuset for å anmelde saken, forteller Vatne. Neste uke får hun hjelp til å reinstallere Windows på maskinen.

Hun ønsker å advare andre mot lignende telefoner fra utlandet.

— Jeg ble så sint etter denne opplevelsen, og tenkte at folk må være obs på dette, sier Vatne.

- Ringer ikke

Kommunikasjonsdirektør i Microsoft Norge, Christine Korme, kan bekrefte at Microsoft ikke ringer til kunder.

Vi ringer ikke på den måten til kunder vi ikke har et etablert forhold til. Tidligere har dette vært en problem hovedsakelig i utlandet, men det siste året har det vært en del meldinger i Norge, sier Korme.

— Vi vil på det sterkeste anmode folk om ikke å etterkomme forespørslene fra dem som ringer, sier operasjonsleder ved Agder politidistrikt, Ingrid Mæhre.

Tips fra store deler av landet

Etter at fvn.no publiserte saken fredag ettermiddag har det kommet flere tips fra personer rundt omkring i landet som har mottatt en tilsvarende telefon.

Eva Denstad fra Lillehammer ble oppringt av en engelsktalende kvinne i dag morges.

— Hun påstod at vi hadde fått virus på maskinen, og ville at jeg skulle gå inn å åpne den slik at hun kunne hjelpe meg til å få det bort, forteller Denstad til fvn.no.

Denstad beskriver kvinnen på den andre enden av røret som svært pågående, og hun ble etter hvert mistenksom til hele opplegget.

— Jeg fikk derfor et nummer som jeg kunne ringe de tilbake på, og så gikk jeg til en databutikk i nærheten og spurte de om dette. De fortalte at det hele bare var en svindel, sier hun.

300 euro

Også Venke Aslaksen fra Flekkefjord har opplevd å bli oppringt fra noen som utga seg for å være fra Microsoft. Det skjedde for cirka 14 dager siden, og historien hennes er så godt som identisk med historien til Jeanette Vatne.

— Jeg fikk tilbud om å kjøpe et abonnement for rundt 300 euro. Dette skulle sikre meg for virus i fire år. Jeg takket nei, men da ble han veldig ivrig og forsøkte å tilby meg ett år for 100 euro. Til slutt måtte jeg bare legge på, forteller hun.

Fikk IT til å sjekke maskinen

En kvinne fra Flekkefjord forteller at hun ble oppringt så langt tilbake som i fjor høst, så dette er tydeligvis en svindelmetode som har pågått en god stund.

Kvinnen skjønte med én gang at det var ugler i mosen da hun mottok telefonen, og røsket ut kabelen til internett. Hun tok så kontakt med dataavdelingen ved bedriften hun jobber i. De sjekket hennes pc, og kunne opplyse om at det ikke var virus på denne.

Har du opplevd lignende bedrageriforsøk? Ring oss på 03811 eller send mail til tips@fvn.no