KRISTIANSAND: — Hipp, hipp hurra! Venstre vil gjerne ha gågate helt ned til sjøen. Vi vil også gjerne ha uteservering, det får være måte på å protestere mot byens uteliv, uttalte Solveig Nilsen (V) under den korte debatten torsdag.

Byutviklingsstyret sa enstemmig ja til en ettårig prøveordning med å utvide gågata til kvartalet mellom Dronningens gate og Kongens gate fra sommeren av.

- Ikke italienske tilstander

Bak ønsket om gågate ligger planene om en såkalt matoase nederst i Markens, i regi av spisestedene Geheb Conditori, Frk. Larsen, Mother India og Food Asylum.

Det var i forrige uke Syd-Kvadraturen Vel hevdet seg ført bak lyset av planene om storstilt uteservering, som de frykter fører til mer skjenking, musikk og larm som går på nattesøvnen løs for naboer.

— Når man bor så nærme Markens og bykjernen, med uteliv, turister og studenter, må man klare å overleve noen timers støy. Det kommer jo ikke til å bli italienske tilstander her. Da får de heller flytte, mente Helene H. Knudsen (H).

Initiativtakerne trakk selv parallellen til sydlige strøk da de lanserte ideen om et spisetorv hvor man bestiller matretter fra hvilken som helst av de fire menyene.

Skal evalueres neste år

Samtidig avviser de velforeningens mistanker om at det skal skjenkes alkohol ute til klokka 02 om natta. Dette skal først og fremst handle om matservering, og kjøkkenet stenger klokka 22.00. Byingeniøren anbefalte positivt vedtak fordi utvidet gågate vil bidra til å vitalisere handel og liv i Kvadraturen, mens de trafikale ulempene er små. Senere fremmes en egen om serveringsarealene.

— Vi må ha en evaluering av gågata i god tid før neste sommer, sa utvalgsleder Grete Kvelland Skaara (KrF) over bordet til byingeniøren.

Opparbeidelse med steinheller og snøtiningsanlegg vurderes også senere. Dette er avhengig av spleiselag mellom kommune og gårdeiere.