Heder: Frivillige fra Danske marinehjemværnet stilte opp under minnesmarkeringen på kirkegården torsdag. Foto: Casper Lehland
Forberedelser: Stedfortredende oldermann, Ove Sten Nilsen, er allerede i gang med å forberede 150-årsjubileet 9. mai neste år. Foto: Casper Lehland

Kristiansand: – Vi markerer denne dagen for å minnes de falne orlogsmenn under Helgolandsslaget, forteller Arne Pettersen, sjef for Danske marinehjemværnet, distrikt vest.

Mange drepte

150 år siden: Arne Pettersen prioriterer denne minnemarkeringen høyt og gleder seg til neste år. Da er det 150 år siden slaget ved Helgoland. Foto: Casper Lehland

9. mai 1864 møtte to danske fregatter den prøyssisk-østerriske flåten utenfor øya Helgoland. Dette sammenstøtet endte i en intens kamp som krevde 14 danske marinesoldaters liv og 37 prøyssisk-østerriske liv. Senere mistet også flere av danskene livet på grunn av store skader. Sjøslaget varte i nær tre timer og endte med at de danske fregattene "Jylland" og "Niels Juel" fikk skutt den prøyssisk-østerriske flåtens "Schwarzenberg", i brann. Skipet måtte flykte fra kampen i flammer, og dermed måtte østerrikerne og prøysserne gi opp kampen.Etter kampen ble alle de døde og skadde fraktet til Kristiansand som vær nærmeste havn. Der ble de døde gravlagt og de skadde ble fraktet til sykehuset med hest og kjerre.

Kongelig neste år?

Ove Sten Olsen er stedfortredende oldermann – altså styreleder – i Kristiansand Orlogsforening. Olsen forteller at de muligens får kongelig besøk på 150-årsdagen neste år.

– Vi har et håp om at vi får besøk av den danske arveprinsen, Kronprins Fredrik, forteller Olsen.

– Vi prøver å lage et mye større arrangement til neste år. Vi ønsker å ha en gudstjeneste i Domkirken. Så marsjerer vi ned til Kristiansand kirkegård hvor minnesmerket står. Sjøforsvarets musikkorps vil komme ned fra Vestlandet og være med oss å marsjere sammen med Luftforsvaret, forteller Olsen.

Vant sjøslaget

– Grunnen til at dette er viktig for Danmark, er fordi at de tapte slaget mot prøysserne, men de vant sjøslaget. Så da disse meldingene kom til København, var det euforiske jubeltilstander. De hadde nettopp mistet halve hæren, og alt var egentlig ganske mørkt og trist helt til denne meldingen kom, supplerer styrelederen.

– Dette er noe vi prioriterer meget høyt, forteller Pettersen.

– Vi har noen ganske få minnesmerker som er direkte nevnt i Forsvarets kommandobefaling der det skal legges en blomsterkrans en gang i året. Dette minnesmerket for de falne orlogsmenn her i Kristiansand, er en av dem, sier Pettersen.