ARENDAL: Det fremgår av en rapport som legges fram onsdag, etter det Fædrelandsvennen forstår. Lengre reisevei er et av de sentrale argumentene til aksjonistene i Aust-Agder, som vil beholde behandling av akutt syke barn i Arendal.

I snart tre måneder har en arbeidsgruppe jobbet for å finne en løsning på hvor akutt syke kronisk syke barn skal behandles. For etter Revsnesavtalen ble det bestemt at Arendal sykehus skulle få tilført to nye stillinger for å kunne opprette bakvakt. En evaluering av vaktordningen avslørte at den var sårbar fordi belastningen på legene som gikk i turnusen ble for stor. Dessuten var ansatte urolige for kvaliteten på behandlingen som barna fikk.

Uaktuelt

Fra Arendal kom ønsket om å tilføre ytterligere tre nye stillinger, for å fordele belastningen med vaktordningen på flere. Dette har direktør Jan-Roger Olsen slått fast er uaktuelt, fordi det er andre avdelinger ved sykehuset hvor behovet for leger er større enn på Barnesenteret.

Et annet alternativ har da vært å legge ned akuttmottaket for syke og sende alle barna til Kristiansand.

I dag, onsdag, legges arbeidsgruppens rapport fram, uten en anbefaling. De ansatte fra Arendal og Kristiansand klarte ikke å bli enige om et felles forslag.

Fakta

Men det legges fram et betydelig faktagrunnlag for en avgjørelse. I dette ligger det blant annet beregning av reisevei for de syke barna.

18. april gikk Nina Roland på vegne av de 23 foreninger for kronisk syke barn i begge Agderfylkene ut i media med en bekymringsmelding, som også gikk til sykehusledelsen og styret. Der ble det påstått at lederen for Barnesenteret, Kåre Danielsen, feilinformerte om hvor mange barn som får lengre reisevei i Aust-Agder dersom de må til Kristiansand. Hun viste til beregninger fra 2010 som anslo at 2000 barn ville få lengre vei enn 60 minutter, og mente at tallet var minst tredobbelt.

Reisevei

I rapporten fremgår det at dette er et argument som ikke vil bli lagt vekt på. Årsaken er at det bor dobbelt så mange mennesker i Vest-Agder som har mer enn 60 minutters reisevei. Dette gjelder ikke minst Setesdal, men også Birkeland og Iveland som bruker sykehuset i Kristiansand som akuttsykehus for alle typer pasienter.

I ettertid har det vist seg at to av foreningene som Roland hevdet støttet deres krav om å beholde akuttmotaket for barn i Arendal, likevel ikke gjorde det. Norilco behandlet ikke spørsmålet før 6. mai og vedtok der at hensynet til barna og kvaliteten på behandlingen er det viktigste — ikke hvor den foregår. Foreningen for hjertesyke barn i Aust- og Vest-Agder trakk seg fra listen da den ble kjent med hele innholdet i bekymringsmeldingen.