KRISTIANSAND: Det var Nordre Buskerud politidistrikt som inndro førerkortet til den 21 år gamle mannen fra Kristiansand 21. oktober i fjor. 1. november fikk kristiansanderen en forelegg på 8000 kroner for uaktsomhet i trafikken.

Samtidig fremmet politiet krav til retten om at førerkortet til mannen fortsatt skulle beslaglegges. Kravet ble sendt til Kristiansand tingrett 1. november, samme dag som forelegget ble utferdiget. To uker senere forelå tingrettens avgjørelse. Politiet fikk ikke medhold i sitt krav. Dermed fikk 21-åringen tilbake "lappen".

21-åringen fra Kristiansand engasjerte advokat Arvid Kjærvik til å gripe fatt i saken. Det endte med at Nordre Buskerud politidistrikt frafalt forelegget lille julaften.

Nødvendige utgifter

Engasjementet av advokat medførte saksomkostninger på 9000 kroner. De pengene har 21-åringen bedt om at politiet skal dekke, men politidistriktet på Østlandet avslo dette. Dermed tok 21-åringens advokat saken til retten.

Tingrettsdommer Arve Lien har i sin avgjørelse om å pålegge politiet å dekke kostnadene til advokat pekt på at dette var "nødvendige utgifter til hans forsvarer".

"Retten finner at saken var av stor betydning for 21-åringens situasjon som sjåfør. Hanm ville kunne miste sitt arbeid dersom han mistet førerkortet. Hans inntekt som sjåfør var nødvendig for å kunne forsørge familien".

Kan anke

Dermed har Kristiansand tingrett pålagt Nordre Buskerud politidistrikt å betale saksomkostningene, men mindre ikke politiet anker saken videre til lagmannsretten og saken der får en annen avgjørelse.