KRISTIANSAND: – Kristiansand har sommer, Sørlandet og "tean i tanga". Det er blitt en veldig attraktiv by og nå vil vi vise fram hvor god vår bransje er, sier initiativtaker for "Spis for 100" og daglig leder for Jonas B. Gundersen, Henning Vestavik, til fvn.no.

Gjennom konseptet "Spis for 100" gir restaurantene i byen bort en matopplevelse for 100 kroner. I mange tilfeller betyr det en hovedrett til godt under vanlig pris.

Venter seg et rush

rest-spis.jpg

"Spis for 100" ble første gang arrangert i 2009. Det første året ble det solgt 10.000 retter, året etter økte det til 15.000 retter. Det er ventet ytterligere en økning i år.Vestavik peker på oppblomstringen av forskjellige restauranter i byen.

— Fiskebrygga vokser, torvet har vokst fra to til seks restauranter, og Tollbodgata vokser. Kristiansand er i ferd med å bli en storby, sier Vestavik. Hele neste uke venter restaurantene et stort rush med gjester som vil spise billig.

Variert meny

Med stadig flere og mer varierte restauranter øker også tilbudet under "Spis for 100"-dagene. I år deltar 27 spisesteder på arrangementet. Spisestedene varierer fra tradisjonelle restauranter som Sjøhuset, pizzasteder som Dolly Dimple's, utesteder som Frk. Larsen og kiosker som Snadderkiosken deltar i kampanjen.

Kjøttsuppe, tapas, hamburger, håndlagde kjøttkaker, entrecôte, kebab, kyllingstykker, ovnsbakt lange, langtidsstekt landgris og wok er blant matrettene som serveres under matuka.

— Spisestedene øker bemanningen, kvesser knivene og varmer opp grillen foran uka som kommer, sier Vestavik.

Bredde i restaurantene

matcirkus.jpg

Vestavik, som er initativtaker for kampanjeuka, er glad for konkurransen fra nye og gamle spisesteder i byen og mener ikke at det har vært overetablering av restauranter de seneste årene. At konkurranse er sunt, er han ikke alene om å mene.— Konkurranse er kjempeviktig. For min del er konkurranse alfa og omega, det er til det beste for alle. Vi er avhengig av godt naboskap til flinke konkurrenter i nærheten, mener kokk og tidligere verdensmester i kokkekunst, Charles Tjessem.

Tjessem driver restaurant i Sandnes, en by som er litt mindre enn Kristiansand. Han mener at bredde i maten som serveres er viktig, men mener likevel ikke at det er noen synd å servere hamburgere på restaurant.

— Her driver vi også med hamburgere, men gjør det på vår måte. Vi har vår greie. Vi kan være så flinke vi bare vil, men vi må lage maten som folk vil ha, sier Tjessem.