KRISTIANSAND: Torsdag skrev Fædrelandsvennen om drapsdømte Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen som skylder de etterlatte etter Banheia-drapene over 2,7 millioner kroner i erstatninger.

— Jeg er enig både i argumentasjonen og retorikken til Ada Sofie Austegard når hun sier staten burde ventet på disse pengene, ikke de etterlatte. Når retten tilkjenner erstatning, kan det ikke være opp til ofrene å kreve inn erstatningen. Staten må betale ut, og så kreve den inn igjen senere, sier Ropstad.

KrF vil på landsmøtet om få uker programfeste følgende nye politikk:

"Ofrenes og pårørendes stilling må ivaretas under straffesaksbehandlingen hos politiet og domstolen. Når gjerningspersonen er dømt til å betale erstatning til offeret, bør staten betale ut erstatningen på forskudd og deretter kreve inn pengene fra gjerningspersonen."

— Såvidt jeg vet, skylder norske domfelte opp mot en milliard kroner i erstatninger, da er ødelagte gjenstander også medtatt. Jeg har spurt justisministeren hva hun vil gjøre med dette, og venter nå svar, sier Ropstad.

Han mener det både må være mulig å få en sterkere lovgivning på plass, men også få til en ordning som ordner opp for de mange som venter på erstatningen domstolene har tilkjent dem.

— Frp er på vår linje i denne saken, og jeg håper vi kan få til en endring, sier Ropstad.

I dag er det slik at staten kun garanterer erstatning opp til 100.000 kroner for handlinger begått før 1. juli 2001. Etter terrorangrepet 22.juli, ble erstatningstaket økt til nesten fem millioner kroner, med tilbakevirkende kraft til 2001. Baneheiadrapene skjedde 19. mai 2000.