BYKLE: — Vi har vært på flere typiske ski- og utfartsulykker, både inne på fjellet og i alpinbakker, sier regionleder Arild Sørensen ved Norsk Luftambulanse Sør til Fædrelandsvennen.

Sparer mye tid

Anestesilege Stephen Sollid og andre fra crewet var nylig inne på fjellet ved Vinje og hentet ut en skiløper som hadde skadet seg.

— Det er mye tid å spare på at vi flyr inn fremfor at de bruker flere timer med snøskuter, sier Sollid like etter at han er kommet tilbake fra en flytur til Telemark.

Flere oppdrag handler også om sykdom som ikke har noe med utfarten å gjøre, men som skjer ved skidestinasjonene fordi så mange reiser til fjells denne uken.

Ekstraberedskap

Norsk Luftambulanse har ekstraberedskap på Hovden i påsken. De startet allerede fredag før palmesøndag, 22. mars, og skal være til andre påskedag, 1. april. Luftambulansen har stasjonert et helikopter som vanligvis brukes til opplæring i hangaren til Norsk Fjellfly like sør for Hovden sentrum. I tillegg har de en legebil på plass. Det er to crew, hvert på tre personer; redningsmann, flyger og lege.

Helikopteret er lite og lett og har mulighet til å lande nær pasienter i ulendt terreng.

I tillegg til mannskapet på helikopteret, jobber flere fra Stiftelsen Norsk Luftambulanse på Hovden denne uken. De driver blant annet med markedsføring og informasjon om hva de tilbyr.

Sentralt

— Hovden ligger sentralt i nærhet til populære utfartssteder, sier Sørensen om hvorfor de valgte fjellbygda øverst i Setesdal som sin påskebase.

De har et kart som viser hvilke områder de når innenfor 20 minutter. Det favner blant annet Setesdal, Vest-Telemark, store deler av Hardangervidda og Sirdalsheiene.

SENTRALT: Regionleder Arild Sørensen mener Hovden er sentralt i forhold til mange vinterdestinasjoner i Sør-Norge. Foto: Roald Ankersen

— Det er vårt primærområde, men vi flyr dit det er behov, sier Sørensen.De har hatt oppdrag helt til Voss fordi helikopteret som vanligvis er nærmest var opptatt.

Politisk press

Norsk Luftambulanse startet med ekstra påskeberedskap i fjor etter mange års opphold. Da var de på Hemsedal.

— Dette er jo også en test med tanke på flere permanente baser. Vi ønsker jo det, sier lege Stephen Sollid.

Han er normalt utstasjonert i Lørenskog, men hentet til Hovden for påsken. Mens Arild Sørensen takker Bykle kommune for god tilretteleggelse, håper Sollid at det lokalpolitiske presset holdes oppe.

— Jeg tror ikke noen baser i Norge er opprettet uten lokalpolitisk press, sier han.