VENNESLA: Sitatet er hentet fra Mahatma Gandhi (1868-1948). Men jeg rapper ordene til den indiske nasjonens far. Det er akkurat slik jeg føler i øyeblikket når vi har satt Kristiansand til veggs.

Kilden til den nette sum av 1683 millioner måtte gi tapt for vårt bibliotek til usle 83 millioner kroner. Det var ikke uventet at vi stakk av gårde med Statens Byggeskikkpris 2012. Jeg tror oddsen var faretruende nær en!

Dessuten forstod jeg at det lå champagne i lufta, da sju personer med Torhild Bransdal i spissen reiste til Oslo og prisutdelingen. Da snakker vi delegasjon. Det hadde blitt ramaskrik blant bygdas skattebetalere om Torhild & Co. hadde kommet tomhendt hjem. Så det var nok noen som hadde hvisket i øret til kommunens flaggskip at det lå heder og ære i lufta.

Kilden skal ha for at de stilte opp. Et plaster på såret for Kristiansand må det være at de i dag likevel fikk seg en pris. Danskefergen "Superspeed 1" fikk ShipPaxAward for lekerommet i pizzarestauranten. Det er da noe.

Jeg fikk opp flagget på balkongen da nyheten fra Norsk Folkemuseum ramlet inn. Kommunens flaggstenger var nakne. Men det hadde muligens vært i drøyeste laget å søke om fritak fra streiken for å heise flagget utenfor kommunehuset. De eneste flagg jeg så var de gule på stengene utenfor Coop Prix og det røde utenfor Rimi.

Tidligere i år tok vi prisen for "årets trebyggeri" – nå "Statens Byggeskikkpris". Det blir som om Start vinner både cupen og serien. Det skjer ikke i min tid. Utenfor signalbygget – Kulturhuset – så jeg knapt en kjeft. Det var ingen folkevandring til sentrum, ingen spontan fest. Heller ikke noe minnet om de tilstander vi får servert fra London i anledning dronningens jubileum. Det var som vanlig. Det satt et par mann og tok en pinne utenfor kinarestauranten. De er der alltid. Folk var mer opptatt av om det var penger i minibanken i Nordea. Men sånn er den sindige venndølen. Det skal mye til før de tar av, om ikke festlighetene er terminfestet.

Så Torhild – nå får du finne en dag så vi kan feire oss sjøl.

Dette er som balsam for kroppen og for selvfølelsen. Det er faktisk vanskelig å være ydmyke, selv overfor kristiansandere, når vi er så store som vi er nå.

Jeg sier som Arne Scheie når han går av hengslene: — Dette er stort.

Et plaster på såret for Kristiansand må det være at de i dag likevel fikk seg en pris. Danskefergen "Superspeed 1" fikk ShipPaxAward for lekerommet i pizzarestauranten. Det er da noe. Vi snakker om den gjeveste prisen når det gjelder byggverk i nasjonen, og vi er i celebert selskap når jeg ser på tidligere vinnere av de vakreste bygninger. Det finner vi blant annet Operaen i Oslo, Hamsunsenteret på Hamarøy, Aukrustsenteret i Alvdal og Preikestolen turisthytte som også ble tegnet av Helen & Hard – våre arkitekter. Og det er de som får prisen. Vi får en plakett på bygget. Hvor den skal henge bør neppe skape samme bråket som hvor bygdas lerduebane skal ligge.

Tidligere i år tok vi prisen for "årets trebyggeri" – nå "Statens Byggeskikkpris". Det blir som om Start vinner både cupen og serien. Det skjer ikke i min tid.

Så det går på skinner i bygda. Vi er i flyten. Det eneste som uroer meg er fotballaget. Vindbjart ligger på nedrykningsplass. Det er heller absolutt ingen trøst at det er kristiansandsklubben Fløy som topper avdelingen.